DomovNoviceNa festivalu malvazij s kmetijsko ministrico o izzivih razvoja vinogradništva in vinarstva

Na festivalu malvazij s kmetijsko ministrico o izzivih razvoja vinogradništva in vinarstva

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Društvo vinogradnikov slovenske Istre je za eno leto zaprlo vrata festivala Malvazija, žlahtni okus Mediterana. Na 26. festivalu se je predstavilo rekordnih 80 vinogradnikov in vinarjev, obiskovalke in obiskovalci pa so med več kot 200 vzorci malvazij lahko okušali šest zmagovalnih, 13 malvazij, ki so na ocenjevanju Sommelier Slovenije 2024 prejele veliko zlato priznanje, in 63 malvazij z zlatim priznanjem. Festivala malvazij se je udeležila tudi podžupanja Mestne občine Koper Mateja Hrvatin Kozlovič.

Obiskovalke in obiskovalci so v nedeljo in ponedeljek lahko okušali več kot 200 malvazij 80 vinarjev iz slovenske in hrvaške Istre, Krasa, Vipavske doline in Italije. Med njimi so bile tudi zmagovalne malvazije ocenjevanja Sommelier Slovenije 2024. Še pred festivalom so namreč tri petčlanske strokovne komisije ocenile 140 vzorcev, razdeljenih v šest kategorij, in sicer peneče – charmat in pet nat, peneče – klasična metoda, sveže, zrele, macerirane in malvazije s preostankom sladkorja.

Med peninami charmat in pet nat je slavila penina Capris Marine brut iz kleti Vinakoper, med peninami klasična metoda Monterosso Monteclassico iz kleti Monte Rosso, med svežimi je najbolj prepričala malvazija 2023 Posestva Ferjančič, med zrelimi pa Antolla 2019 iz kleti Vina Markežič. Ocenjevalce je med maceriranimi najbolj navdušila malvazija korona 2019 Vinarije Franković, med malvazijami s preostankom sladkorja pa je slavila Passito wine 2015 iz vinske kleti Zigante, d. o. o.

Vinogradnice in vinogradniki so se na letošnji okrogli mizi posvečali izzivom in viziji nadaljnjega razvoja vinogradništva in vinarstva. Z ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Matejo Čalušić, Andrejo Škvarč iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica, Sebastijanom Orlom iz Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije, Območna izpostava Sklada KZG RS ter publicistom Tonijem Gomiščkom so med drugim razpravljali o spremembi zakonodaje s področja označevanja, o težavah, ki jih kmetom povzroča divjad, in o pomanjkanju razpisov za novo mehanizacijo, potrebno za ekološko kmetovanje v trajnih nasadih.

Obiskovalke in obiskovalci so v dveh dneh lahko obiskali pet delavnic, ki so jih vodili italijanska sommelierka Liliana Savioli, sommelierko Majda Debevec, chef Gregor Kocjančič iz restavracije Brič in Ingrid Mahnič s Kmetije Mahnič, slovenski sommelierski prvak Valentin Bufolin in chef Tomaž Bevčič iz portoroške restavracije Rizibizi.

Podeljene številne medalje in priznanja

Poleg zmagovalnih nazivov v šestih kategorijah je Društvo vinogradnikov slovenske Istre letos podelilo še 63 zlatih in 13 velikih zlatih medalj. V kategoriji penin – charmat in pet nat je zlato medaljo prejela klet Vinakoper, v kategoriji penine – klasična metoda pa kleti Monte Rosso, Vina Markežič, Pjenušci Peršurić in Vina Sanabor.

Med svežimi malvazijami sta veliko zlato medaljo prejela Posestvo Ferjančič in Kmetija Cigoj, zlato medaljo pa Vina Prelac, Agrolaguna, d. d., Fiore Vina, Vina Markovič, Zaro, Terzolo, Bordon, Damjanić Wines, Tomaz, Vinarija Franković, Kmetija Pribac – Pribac vina, Fakin, Zigante, Vinska klet Robi & Dorjano Korenika in Veralda.

V kategoriji zrelih malvazij je veliko zlato medaljo prejela klet Vina Markežič, zlato medaljo pa Vina Markovič, Kmetija Jogan Damijan, Damjanić Wines, Vina Guštin, Posestvo Ferjančič, Venica & Venica, La Sclusa, Vinakoper, Cernetig Paolo, Zigante, d. o. o., Vinarstvo Rebula, Mihelj Wines, AA Annalisa Zorzettig Myo, Fiore vina, Vina Kobal, Kmetija Mahnič in Degrassi Wines.

Med maceriranimi malvazijami so veliko zlato medaljo prejeli Vinarija Franković, Veralda, Ekološka vina Besednjak, Ekološko vinogradništvo Rodica, Vinska klet Robi & Dorjano Korenika, Vina Markežič in Bordon, zlato medaljo pa Fakin, Kmetija Cigoj, Vina Ušaj – Ussai, Vinakras z. o. o. Sežana, Vina Guštin, Zaro, L’Astore Masseria, Kmetija Jogan Damijan, Vina Vicinim, San Mauro, Vina A. Jakomin, Čotova klet, Veralda, Mihelj Wines, Bio-organic vina Montis & eko Laura, Tomaz, Kmetija Grgič, Ekološka vina Besednjak in Damjanić Wines.

V kategoriji malvazij s preostankom sladkorja so veliko zlato medaljo prejeli Zigante, d. o. o., Kmetija Cigoj in Vinakoper, zlato medaljo pa L’Astore Masseria.

Foto: Društvo vinogradnikov slovenske Istre, Miha Crnič