DomovNoviceNa Mestni občini Koper o migrantskih poteh

Na Mestni občini Koper o migrantskih poteh

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Župan Mestne občine Koper Aleš Bržan, predstavniki Policijske uprave Koper, Javnega podjetja Marjetica Koper in povabljenih krajevnih skupnosti na najbolj obremenjenih migrantskih poteh v koprski občini so včeraj na skupnem sestanku iskali rešitve za spopadanje s povečanim številom ilegalnih prehodov meje na območju koprske občine. Dogovorili so se za aktivno sodelovanje predvsem pri reševanju okoljskih posledic velikega števila prehodov meje.

Predstavniki krajevnih skupnosti so županu Alešu Bržanu, načelniku Policijske postaje Koper Ensadu Nadareviću, inšpektorju za državno mejo in tujce Viljemu Toškanu ter direktorju Javnega podjetja Marjetica Koper Davorju Briševcu predstavili razmere, v katerih živijo krajani na najbolj obremenjenih migrantskih poteh. Povečano število ilegalnih migracij predstavlja čedalje večji izziv predvsem z varnostnega in okoljskega vidika.

Načelnik Policijske postaje Koper je sicer izpostavil, da večje število ilegalnih prehodov državne meje v zadnjih tednih ni povzročilo večjega števila storjenih kriminalnih dejanj. Poudaril je, da je edini cilj migrantov tuja dežela, najpogosteje Italija, na koprski policijski postaji pa ne obravnavajo primerov nasilja ali storjenih vlomov s strani migrantov.

Nejevoljo med krajani še zlasti povzroča onesnaževanje, ki ga za seboj puščajo migranti. Ker gre praviloma za zemljišča v lasti države, je Bržan predstavnikom krajevnih skupnosti zagotovil, da bo problematiko predstavil pristojnim državnim institucijam in od njih zahteval, da zanjo poiščejo učinkovito rešitev. Zbrani so se še dogovorili, da bodo pozorno spremljali zaskrbljujoče razmere na migrantskih poteh in se znova sešli v prihodnjem mesecu.

Foto: MOK