DomovNoviceNa svetovni dan števila Pi nas je zapustil Stephen Hawking

Na svetovni dan števila Pi nas je zapustil Stephen Hawking

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Svetovni dan števila Pi ( Arhimedova ali krožna konstanta) praznujemo 14. marca, saj ta dan v ameriškem datumskem zapisu ustreza celemu številu Pi in prvima dvema decimalkama ( 3.14). 

Praznik števila Pi je leta 1988 v ZDA uvedel fizik Larry Shaw, leta 2009 pa ga je ameriški kongres uvrstil na seznam narodnih praznikov. Število Pi (oznaka je mala grška črka π) je matematična konstanta, ki se pojavlja v različnih področjih matematike in fizike. Predstavimo ga lahko tudi z ulomkom, kot je na primer 22/7.

Prvi slovenski zmagovalec v deklamiranju decimalk π je bil Simon Čopar s 150 decimalkami. Zmagoval je še večkrat, leta 2011 z dosežkom 767 decimalk. Leta 2015 je naslov prvaka in slovenskega rekorderja prevzel študent Nik Škrlec s 1694 decimalkami.

Število Pi imenujemo tudi Arhimedova konstanta ali Ludalfovo število in je enaka razmerju med obsegom kroga in njegovim premerom. Določimo jo lahko tudi kot ploščino kroga s polmerom 1. Gre za iracionalno število, saj se ga ne da natančno zapisati kot razmerje dveh naravnih števil, kar je leta 1761 dokazal Lambert. Slovensko praznovanje dneva pi se je začelo leta 2007.

Stephen Hawking je preminil na svetovni dan števila Pi. Foto: wired.com

Svetovno znani fizik Stephen Hawking je zgodaj zjutraj umrl v 76. letu starosti, so sporočili njegovi otroci (Lucy, Robert in Tim Hawking.). “Globoko obžalujemo smrt našega dragega očeta. Bil je velik znanstvenik in izjemen človek, čigar delo bo živelo še mnoga leta.”

Kot zanimivost naj omenimo, da je bil na ta dan leta 1879 rojen tudi nemški fizik in matematik Albert Einstein, prav na današnji dan pa je svet pretresla novica o smrti angleškega fizika, astrofizika, matematika in kozmologa, Stephena Hawkinga, ki je na dokaj presenetljiv način dokazal, da črne luknje izhlapevajo, ko se dva povezana osnovna delca (delec in antidelec), ločita s singularnostjo, kar enemu izmed njiju omogoči, da se iztrga ven iz dogodkovnega obzorja. Hawking se je pojavljal tudi v komedijantskih skečih in šovih. Skupaj z ekipo Monty Pythona je nastopil v desetih šovih v Londonu. Pojavil se je tudi v ameriških nanizankah Veliki pokovci (The Big Bang Theory) in v Simpsonovih. V filmu Teorija vsega je Hawkinga igral Eddie Redmayne in za vlogo prejel tudi oskarja.

Albert Einstain se je na rodil na svetovni dan števila Pi. Foto: wikimediacommons.org