DomovNoviceV več kot 90 odstotkih javnih vrtcev in šol danes poteka stavka

V več kot 90 odstotkih javnih vrtcev in šol danes poteka stavka

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

V več kot 90 odstotkih javnih vrtcev in šol danes poteka stavka, ki se je bo po napovedih Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) udeležilo več kot 40.000 zaposlenih. Ob 12. uri bodo v enajstih mestih pripravili tudi protestne shode. V Kopru bo ta potekal na Titovem trgu. Zaradi stavke pouka na večini šol ne bo.

Shodi bodo potekali v Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti, Celju, Velenju, Radovljici, Kopru, Krškem, Kranju ter na Ravnah in na Ptuju. Po ocenah Sviza se bo posameznega shoda udeležilo od 500 do 2500 stavkajočih.

Na shodih bodo zaposlene v vzgoji in izobraževanju nagovorili sindikalni zaupniki. Med drugim bodo po napovedih Sviza izpostavili podatke o tem, da so se razlike v škodo zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v zadnjih letih še dodatno poglobile ter da je rast povprečnih plač v vzgoji in izobraževanju zaostala za rastjo povprečne plače v državi.

Foto: pixabay.com

Ponovili bodo stavkovne zahteve, predstavljene ob začetku stavke februarja. Med drugim zahtevajo višje plače za vzgojitelje v vrtcih ter učitelje in druge strokovne delavce v šolah, primerno ureditev plačila razredništva ter regres za vse z minimalno ali nižjo plačo v višini 1200 evrov bruto. Pričakovati je, da bodo zahtevali tudi uresničitev dogovora, ki so ga v ponedeljek dosegli z vlado, a ga ta ni parafirala.

Zaradi stavke danes v večini šol ne bo pouka, naj bi pa bilo zagotovljeno varstvo za otroke, za katere starši nimajo drugega varstva. Tudi v večini vrtcev naj bi organizirali le dežurne enote. Na Svizu starše pozivajo, naj danes otrok ne pošiljajo v vrtce in šole, razen če res ni druge možnosti.