DomovNoviceNadzor vinogradnikov v času trgatve

Nadzor vinogradnikov v času trgatve

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Inšpektorat RS za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo bo v času trgatve izvajal nadzor nad prometom z grozdjem in prevozi grozdja med obrati. Hkrati bo izvajal tudi nadzor nad prijavo pridelka grozdja v register pridelovalcev grozdja in vina, so danes sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Pristojni inšpektorat bo v času trgatve nadzoroval pridelovalce in kupce grozdja, ki morajo zagotoviti, da bo vsak prevoz grozdja spremljal ustrezen dokument. Za ustreznega se šteje kakršenkoli dokument (dobavnica, prevoznica) s podatki o tem, kdo, kdaj, kam, komu in koliko grozdja se prevaža, katero grozdje in kdo ga je pridelal.

Foto: arhiv ekoper.si
Dokument ni potreben v primerih, če grozdje v predelovalni obrat vozi pridelovalec sam oziroma zanj nekdo drug in je razdalja prevoza manjša od 40 kilometrov.

Nadzor nad prijavo pridelka grozdja v register pridelovalcev grozdja in vina pa bo usmerjen predvsem v pravilnost prijav pridelka grozdja, ki ga lahko dokupijo tiste fizične osebe, ki so imele pomembno zmanjšan lastni pridelek grozdja zaradi spomladanske pozebe. Pri tem bo inšpekcija izvajala tudi navzkrižno kontrolo s prijavo škode po spomladanski pozebi v sistem Ajda, navajajo na kmetijskem ministrstvu.

Suša je slovenske vinogradnike letos prisilila k bolj zgodnji trgatvi, ki se je tako v večini vinorodnih območij začela v drugi polovici avgusta.