DomovNoviceNaj prostovoljke v Mestni občini Koper letos samo ženske

Naj prostovoljke v Mestni občini Koper letos samo ženske

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Mestna občina Koper se je tudi letos skupaj z Združenjem za promocijo prostovoljstva Slovenska filantropija zahvalila vsem prostovoljcem za njihovo delo, tistim, ki so na področju prostovoljstva v tekočem letu naredili še korak dlje, pa podelila posebna priznanja. Prireditev Naj prostovoljec Mestne občine Koper 2023 je potekala včeraj v Pretorski palači.

Mestna občina Koper je nazive podelila v treh starostnih kategorijah in v kategoriji najboljšega mentorja oziroma mentorice, na področju mentorstva prostovoljcev pa je podelila tudi posebno priznanje za življenjske dosežke. Na natečaj je letos prispelo 12 predlogov za najboljše prostovoljce in trije predlogi za najboljše mentorje.

Naziv Naj prostovoljka je v kategoriji nad 65 let po predlogu Zveze društev upokojencev Mestne občine Koper prejela Eda Madruša. Upokojenka je v okviru Centra dnevnih aktivnosti za starejše občane Mestne občine Koper aktivna prostovoljka že od leta 2014, tretje leto zapored pa skrbi za telesno aktivnost uporabnikov centra. Svoj čas in delo nesebično podarja tudi drugim organizacijam, kot sta Rdeči križ in Društvo Dobra volja Škofije. Njeno delovanje sega na širše območje koprske občine in neposredno vpliva na promocijo ter razvoj prostovoljstva v lokalni skupnosti. V zadnjih treh letih je opravila več kot 2.000 prostovoljskih ur.

V starostni kategoriji med 30 in 65 let je naziv prejela Klavdija Lukač Viler. Na natečaj jo je prijavil Mešani pevski zbor Obalca, katerega članica je od leta 2016, od leta 2020 mu tudi predseduje. Svoj čas, znanje in energijo nesebično vlaga v delovanje zbora, pri čemer izkazuje izredno predanost in skrb za druge. Je bistveni člen pri koordinaciji zborovskih aktivnosti doma in v tujini, zaslužna je za organizacijo različnih kulturnih prireditev, med drugim tistih s socialno noto. V sodelovanju z Društvom Palčica Pomagalčica je tako organizirala dobrodelni koncert za otroke, prizadete v avgustovskih poplavah. V zadnjih treh letih je opravila več kot 1.800 prostovoljskih ur.

Po predlogu Osnovne šole Dekani je v kategoriji do 30 let naziv Naj prostovoljka prejela Julija Rozman. Julija je zdaj že nekdanja osnovnošolka omenjene šole, ki je po epidemiji koronavirusa vestno in zanesljivo sodelovala v vseh prostovoljskih aktivnostih, v katere se je vključila dekanska šola. V šolskem letu 2022/23 je tako opravila 59 ur prostovoljskega dela. Julija je živ dokaz, da so vrednote prostovoljstva prisotne že pri najmlajših generacijah in učinkovito prispevajo k ozaveščanju o pomenu prostovoljstva v lokalni skupnosti.

A tudi najbolj aktivni prostovoljci potrebujejo mentorje. V kategoriji Naj mentor/ica prostovoljcev je naziv prejela Debora Horjak Babič, zaposlena na Osnovni šoli Dekani, ki jo je tudi prijavila na natečaj. Na Osnovni šoli Dekani je v preteklih letih zagnala projekt prostovoljstva, ki je do letos prerastel v obliko pomoči učencem in drugim prebivalcem koprske občine. Debora Horjak Babič je v minulih letih predlagala in izpeljala veliko inovativnih prostovoljskih aktivnosti, ravno pod njenim mentorstvom pa so letos učenci Osnovne šole Dekani pridobili naziv Junaki našega časa.

Posebno priznanje za življenjske dosežke na področju mentorstva prostovoljcev je Mestna občina Koper letos podelila Mariji Jereb, ki že več kot 40 let deluje kot prostovoljka Območnega združenja Rdeči križ Koper. Njeno delo je osredotočeno na mlade, že vrsto let vodi delavnice v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah. S sporočilom o humanitarnih vrednotah je vzgajala in vzgojila številne generacije mladostnikov, ki to plemenito sporočilo prenašajo naprej. S svojo neusahljivo energijo in predanostjo je osnovala Komisijo za mlade pri korpskem Rdečem križu in vzpostavila novo generacijo mentoric in članic, ki nadaljujejo humanitarno poslanstvo med mladimi.

Župan Mestne občine Koper Aleš Bržan je na prireditvi izpostavil, da je ena naših ključnih nalog prenašanje duha prostovoljstva na mlajše rodove: »Skupnost ima prihodnost le, če zna negovati duh solidarnosti, sočutja in prostovoljstva. Pomembno je, da se tudi mladi zavedajo, da majhna dejanja lahko naredijo veliko razliko in da za skupnimi dosežki stoji vsak posameznik.« Župan se je v imenu celotne skupnosti vsem sodelujočim prostovoljcem zahvalil za njihov trud in predanost ter jim podelil posebne zahvale.

Foto: Jakob Bužan