DomovNoviceNeurje z močnim vetrom in nalivi povzročalo težave tudi na koprskem

Neurje z močnim vetrom in nalivi povzročalo težave tudi na koprskem

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Za prebivalci obale je težka in dolga noč, saj je neurje, ki je prineslo obilno deževje in močan veter, povzročilo precej težav. Nevihta je podirala drevesa in lomila vejevje, kletni prostori so bili zaliti, strehe pa odkrite. Koprski gasilci so morali intervenirati 82-krat, na delu je bila tudi dežurna služba Marjetice Koper. Kot opozarjajo na Agenciji RS za okolje, so neurja možna tudi danes.

Večji del države je včeraj popoldne zajela izrazita nevihtna linija, najhuje je bilo neposredno ob obali, kjer so močnejši nalivi in siloviti sunki vetra lomili drevesa in veje, povzročali poplave na cestah, trgih in ostalih površinah ter zalivali kletne prostore. V nekaterih primerih je veter odkrival strehe. V koprski občini je neurje največ težav povzročalo na območju Kopra, Semedele in Žusterne.

Koprski gasilci – na terenu jih je bilo od večera do jutranjih ur približno 100 – so ponoči morali posredovati 82-krat, od tega je bilo 32 intervencij v koprski občini. Pri večini intervencij je šlo za odstranjevanje porušenega drevja in polomljenih vej. Veliko težav je bilo v prometu, saj je meteorna voda zalivala ceste, ki so bile neprevozne. Gasilci so prejeli tudi številne klice na pomoč zaradi poplavljenih kletnih prostorov v objektih, od koder so potem prečrpavali vodo. Poleg gasilcev je bila na terenu dežurna služba Marjetice Koper, ki z deli nadaljuje tudi danes.

Ker bo vreme tudi danes nestabilno, so možna krajevna neurja, predvsem popoldne in proti večeru, izključena ni niti toča. Sicer bo danes spremenljivo oblačno, napovedujejo na Arsu. Ob morju bo pihal jugo. Najnižje jutranje temperature bodo od 13 do 19, ob morju okoli 21 stopinj Celzija, najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 27 stopinj Celzija.

Še enkrat velja opozoriti na samozaščitna ravnanja, kjer je le možno. Izognite se parkiranju avtomobilov ob vodotokih, kjer obstaja možnost poplav ali pod večjimi drevesi v primeru močnega vetra. Lastniki plovil naj preverijo, ali so ta pravilno privezana v pristaniščih.

Foto: PGD Babiči, Marjetica Koper