DomovNovice“Ni bogat tisti, ki ima, bogat je tisti, ki da!”

“Ni bogat tisti, ki ima, bogat je tisti, ki da!”

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Na letošnjem kvizu »Kaj vem o Rdečem križu?« se je med 16. ekipami četrtošolcev Mestne občine Koper in Občine Ankaran, najbolje odrezala ekipa učencev OŠ Ivana Jagra Marezige. Tradicionalne prireditve Rdeči križ in mladi prostovoljci za boljši svet, ki jo v okviru Tedna Rdečega križa že 11. leto zapored organizira Območno združenje Rdečega križa Koper, se je letos udeležilo več kot 600 otrok.

»Ni bogat tisti, ki ima, bogat je tisti, ki da. Pomagati drugim in deliti z drugimi je največja vrednota v današnji družbi,« je z uvodnimi besedami koprske in ankaranske četrtošolce nagovoril koprski podžupan Peter Bolčič in sodelujočim v kvizu zaželel veliko sreče, predvsem pa znanja. »Danes se srečujemo tukaj, zato, ker se bomo drug od drugega naučili toliko lepega in slišali veliko, veliko dobrih stvari in vi, ki ste pri Rdečem križu, vi ste naša bodočnost, naša svetla lučka,« je ob tem dodala Marija Jereb, predsednica komisije za mlade pri Območnem združenju Rdečega križa Koper.

Letos je v kvizu sodelovalo kar 16 ekip, po dve ekipi iz OŠ Koper, OŠ Antona Ukmarja in OŠ Dušana Bordona, ter ekipe OŠ Pier Paolo Vergerio il Vecchio, OŠ Ankaran, OŠ Dekani, OŠ Oskarja Kovačiča Škofije, OŠ Istrskega odreda Gračišče, OŠ Elvire Vatovec Prade, podružnična OŠ Sv. Anton, OŠ Šmarje, OŠ dr. Aleš Bebler – Primož Hrvatini in OŠ Ivana Jagra Marezige, ki so se pomerile v znanju o zgodovini in dejavnosti Rdečega križa, njegovem poslanstvu, kot tudi v praktičnem znanju prve pomoči.

Kot so povedali na koprskem Rdečem križu je od leta 2008 pa vse do letos v tem projektu skupaj sodelovalo 170 ekip s 510 tekmovalci. »Naš projekt, vzgoja za humanost se je obrestOval, saj nekatere od takratnih tekmovalcev danes srečujemo kot odrasle na krvodajalskih akcijah, kot bolničarje ali v vlogi prostovoljcev. Navsezadnje je misel, ki jo je zapisal učenec Marsel iz Osnovne šole Oskarja Kovačiča Škofije sama po sebi dovolj zgovorna: “Rdeči križ je super, Rdeči križ pomaga, omogoča revnim otrokom počitnice na morju. Rdeči križ je rdeč,” so svoje misli ob današnjem dogodku strnili v koprskem Rdečem križu.

Poskrbljeno je bilo tudi za zabavo, druženje in prijetna presenečenja, prireditev je namreč povezoval vedno nasmejani Tomaž Klepač, ki je tudi sam dolgoletni prostovoljec Rdečega križa, za plesno popestritev dogajanja pa so poskrbele plesalke Osnovne šole Koper.