DomovNoviceNingbo delegacija na obisku v Kopru

Ningbo delegacija na obisku v Kopru

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Na Mestni občini Koper je danes gostovala delegacija iz kitajskega mesta Ningbo. Delegate so sprejeli podžupan Mestne občine Koper Peter Bolčič, prorektor Univerze na Primorskem Boris Kavur in županova svetovalka Jana Tolja, ki je delegaciji predstavila nekaj zanimivih projektov Kopra v prihodnosti.

Po uvodnih besedah podžupana in vodje delegacije Xu Pingyuan-a je besedo prevzela Jana Tolja in visokemu obisku predstavila nekaj zanimivih  načrtov, ki bi jih želeli izpeljati v Kopru.

Po predstavitvi projektov (ureditev dvigala na Markovec in Solis), ki bodo življenje v Kopru vsekakor dvignili na višjo raven, je požupan Peter Bolčič načel pogovor o športu, saj Ningbo velja za mesto, kjer je šport ena izmed cenjenih panog.

Podžupan MOK Peter Bolčič v družbi predstavnika komiteja za zunanje zadeve v Ningboju Xu Pingyuan-a. Foto: ekoper.si

Xu Pingyuan je med drugim izpostavil plavalno športno disciplino in tenis, ki sta v njihovi državi zelo razviti. Poleg tega je pogovor potekal tudi v smeri turizma in izmenjave študentov, predvsem pa je  Ningbojsko delegacijo navdušila Luka Koper, s katero si želijo sodelovanja tako na področju izvoza kot tudi uvoza.

Ob zaključku predstavitve sta si podžupan in vodja delegacije izmenjala darili. Tako je podžupan Peter Bolčič prejel tipičen kitajski čaj, gospod Xu Pingyuan pa je v dar dobil enega najboljših slovenskih vin in olivno olje.

Kot zanimivost naj omenimo, da je Ningbo gospodarski center in pomembno prometno spletišče, ki se nahaja na južnem področju delte reke Jangce. Je eno od najhitreje razvijajočih se mest na Kitajskem. Še več, Združeni narodi so ga označili za najbolj obetavno mesto Kitajske. Ponaša se tudi s tretjim največjim pristaniščem na Kitajskem, ki je tudi peto največje na svetu, in se pospešeno razvija v okviru pomorske “svilne poti 21. stoletja“.

Ningbo se lahko pohvali tudi z uspešno avtomobilsko industrijoletalsko industrijo in razvojem napredne tehnologije. Močni so tudi na področju ekologije in razvoja medicine ter na drugih tehnoloških in gospodarskih področjih.