DomovNaši krajiNov intermodalni terminal na ronškem letališču velika pridobitev tudi za Koper

Nov intermodalni terminal na ronškem letališču velika pridobitev tudi za Koper

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

S prihodom prvega vlaka v zgodnjih jutranjih urah in prerezom traku so na tržaškem letališču Ronchi dei Legionari danes slavnostno odprli nov intermodalni terminal, v okviru katerega so zgradili manjkajočo železniško infrastrukturo, avtobusno postajo, veliko garažno hišo in nadhod nad glavno cestno povezavo, ki direktno povezuje letališki in železniški terminal. Nova pridobitev, ki odpira nove možnosti za razvoj tržaškega letališča, je izjemnega pomena tudi za Obalno-kraško regijo.

Kot so zapisali v enem od italijanskih medijev je odprtje tega terminala pomembna novost na državni ravni, saj so Ronke prvo letališče, ki ima direktno povezavo z letalskimi linijami v vsej državi. Hkrati so z gradnjo novega intermodalnega stičišča, ki so ga namenu predali danes, letališče direktno navezali na Trst in Benetke, s tem pa omogočili večjo dostopnost in uporabnost le-tega. Ravno dostopnost letališča, ki se bo v naslednjih letih še dodatno razvijalo in utrdilo svoj položaj na tem območju, je ključni razlog, da z letališča Ronke potuje vse več Slovencev. 

 

Na novem postajališču v Ronkah bo v obe smeri vsak dan ustavilo 64 vlakov, vozili pa bodo na približno pol ure. Vožnja bo trajala od 23 do 29 minut, vozovnica pa bo stala približno štiri evre.

Da je Ronchi dei Legionari tako rekoč naše regijsko letališče je prepričan tudi prvi mož koprske občine Boris Popovič, ki se je današnjega slavja udeležil skupaj s tržaškim županom Robertom di Piazzo, predsednico dežele Furlanije-Julijske krajine Deboro Serracchiani in direktorjem inovativnih poslovnih modelov in digitalizacije pri Petrolu,  Miho Valentinčičem. 

»Za nas je izjemno zanimivo in pomembno odprtje intermodalne platforme, saj je naše letališče na Brniku precej oddaljeno in je zaradi spremenljivih vremenskih razmer velikokrat tudi težje dostopno. Letališče Ronke pa lahko Primorci uporabljamo 365 dni na leto,« je povedal Popovič in dodal, da bo glede na vizijo upravljalcev letališča to v prihodnosti igralo še veliko vlogo na našem območju.

»Kar 80 odstotkov naših prebivalcev sicer potuje z beneškega letališča, saj nam ljubljansko ne zagotavlja takih možnosti, vendar upam, da bo kmalu tudi tržaško letališče doseglo raven letališča v Benetkah, kar je tako za nas kot tudi turiste izrednega pomena. Prav s tega letališča se namreč v Slovenijo pripelje mnogo njih. Z infrastrukturo, ki jo tu nameravajo razviti v prihodnosti pa bo tega še veliko več,« je še povedal Popovič.

Tudi slovenska senatorka italijanskega parlamenta Tatjana Rojc je pozdravila novo pridobitev. “Za tržaško letališče Ronke je to zelo pomemben razvojni trenutek, saj sem prihajajo tako ljudje iz dežele Furlanije in Julijsko krajine kot tudi iz celotnega  teritorija, ki to letališče postavlja v središče našega zaledja. Naše zaledje pa predstavlja Slovenijo, Hrvaško in Srednjo Evropo. Vesela sem, da se z današnjim dogodkom umeščamo na zemljevid Evrope.”

Odprtje intermodalnega stičišča pa je za Koper pomembno tudi zaradi nedavnih dogovorov med koprsko in tržaško občino ter družbo Petrol o vzpostavitvi redne avtobusne linije z vozili na električni pogon med Koprom in Trstom, ki bi jo kasneje nadgradili še s povezavo z električnimi vozili e-taxi in e-shuttle med Trstom in letališčem Ronke.