DomovNoviceOb tesnem izidu in rekordno nizki udeležbi Pahor ostaja predsednik države

Ob tesnem izidu in rekordno nizki udeležbi Pahor ostaja predsednik države

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Tudi naslednjih pet let bo na čelu države Borut Pahor, ki so ga volivci v drugem krogu predsedniških volitev znova izvolili na to funkcijo. S tesno večino je premagal protikandidata Marjana Šarca, volitve pa je zaznamovala rekordno nizka volilna udeležba.

Delni neuradni izidi nedeljskega glasovanja kažejo, da je za aktualnega predsednika republike Pahorja glasovalo 373.877 oziroma 52,94 odstotka volivcev, za kamniškega župana Marjana Šarca pa 332.366 oziroma 47,06 odstotka volivcev.

Na volišča je prišlo 41,74 odstotka volilnih upravičencev, kar je najnižja udeležba v zgodovini samostojne države.

Izidi nedeljskih volitev sicer še niso dokončni, saj jim bodo danes dodali še glasovnice, prispele po pošti iz Slovenije, čez teden dni pa še glasovnice, prispele iz tujine. A ti glasovi razmerja med kandidatoma ne morejo spremeniti. Uradni izid bo predvidoma znan 28. novembra.

Nov petletni mandat bo novoizvoljeni predsednik Pahor nastopil 23. decembra, dan prej pa bo zaprisegel pred državnim zborom.

Na tokratnih volitvah smo sicer predsednika republike dobili v drugem krogu glasovanja, saj v prvem krogu 22. oktobra nihče izmed kandidatov ni dobil absolutne večine glasov. Tedaj je za Pahorja glasovalo 47,21 odstotka volivcev, za Šarca pa 24,76 odstotka.