DomovNoviceObčina ima pravico graditi na parcelah Milana Mandariča

Občina ima pravico graditi na parcelah Milana Mandariča

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Realizacija projekta dvigala, s katerim želi občina premostiti višinsko razliko med obalnim delom in Markovim hribom je tako rekoč vse bližje. Upravna enota je namreč prepoznala javni interes in pred dnevi z odločbo ustanovila služnost v javno korist, s katero je Mestna občina Koper pridobila razpolagalno pravico (pravico graditi) tudi na zemljišču na klifu med Žusterno in Markovcem.

Kot vse kaže dobiva zgodba o koprski vertikali z dvigalom na Markovec jasnejše obrise. Pred dnevi je namreč Upravna enota v okviru postopka razlastitve ugotovila, da je javna korist za poseg v lastninsko pravico izkazana in z odločbo ustanovila služnost, s katero je koprska občina pridobila pravico izgradnje, obratovanja, vzdrževanja infrastrukturnega objekta ter dostopa, zaradi bodočega vzdrževanja. Ker je upravna enota o tem odločala po nujnem postopku, morebitna pritožba zoper odločbo ne zadrži izvršitve, kar pomeni, da bo služnost v kratkem vpisana tudi v zemljiški knjigi.

Občina je tako uspešno premostila prvo birokratsko oviro na poti do uresničitve svojih načrtov o dvigalu, naslednji večji korak je pridobitev gradbenega dovoljenja. Predhodno mora občina seveda pridobiti vso ustrezno dokumentacijo in dopolniti obstoječe prostorske akte. Osnutek sprememb obstoječega prostorskega akta – občinskega podrobnega prostorskega načrta za vertikalno povezavo obalnega območja z Markovim hribom in spremljajoče parkovne ureditve bo tako občina v avli Mestne občine Koper javno razgrnila že prihodnji teden, javnost pa bo imela možnost svoje pripombe, pobude in predloge podati vse do 3. maja. Še pred prazniki, 25. aprila, bo ob 16. uri v prostorih Mestne občine Koper tudi javna obravnava.