DomovNoviceObčina uvaja nov sistem za elektronsko oddajo vlog

Občina uvaja nov sistem za elektronsko oddajo vlog

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Uporabniki storitev Mestne občine Koper lahko od danes večino vlog v celoti izpolnijo in oddajo elektronsko. Nov, izboljšan sistem e-vlog prinaša bistveno hitrejši, bolj pregleden in preprost postopek oddaje vlog na daljavo, ki med drugim omogoča elektronsko podpisovanje vlog in neposredno plačilo upravnih taks. Tak način je obenem tudi ugodnejši, saj je za ustrezno elektronsko podpisane vloge predvidena nižja upravna taksa. 

Z novim sistemom e-vlog koprska občina dopolnjuje dosedanje načine oddaje vlog (fizično in po elektronski pošti) in razširja njihov nabor. Po novem je elektronska oddaja mogoča za večino vlog, ki jih občina sprejema, med drugim to velja za postopek pridobitve potrdila o namenski rabi zemljišča in lokacijske informacije, za prijavo prireditve, obratovalnega časa ali kršitve ter za subvencioniranje varstva otrok. Vse vloge so dostopne na spletnem mestu, tiste, ki omogočajo oddajo v elektronski obliki, pa so ustrezno označene.

Nadgradnja sistema bistveno izboljšuje uporabniško izkušnjo, saj omogoča hitro, preprosto in varno oddajo vlog kjer koli in kadar koli, tudi na mobilnih napravah. Obrazci, ki jih je občina prenovila, poenotila in poenostavila, so oblikovani na način, da uporabnika vodijo po zahtevanih podatkih, kar zmanjšuje možnost napak in zagotavlja večjo pravilnost vnesenih podatkov. Ob tem omogočajo preprosto dodajanje prilog in zahtevanih dokumentov ter neposredno plačilo upravne takse s plačilnimi karticami, VALÚ Moneto, NLB klikom, mBills ali z nalogom UPN, kar bistveno skrajša celoten postopek reševanja vloge.

Sistem poleg tega zagotavlja zakonsko skladno podpisovanje vlog (z uporabo kvalificiranega digitalnega potrdila oziroma storitev SI-PASS in smsPASS), kar uporabniku prinaša dodatno ugodnost – za 4,5 evra nižjo upravno takso. To ne velja za vloge za pridobitev lokacijske informacije in potrdila o namenski rabi zemljišča, za katere je predpisna fiksna taksa.

Trenutno je elektronska oddaja mogoča za 19 vlog, bo pa Mestna občina Koper v prihodnje ta nabor še okrepila in tako postopoma zmanjšala količine uporabljenega papirja.

Več informacij o delovanju sistema e-vlog in krajšo video predstavitev si lahko ogledate na povezavi.