DomovNoviceObčine slovenske Istre tudi letos s skupno preventivno akcijo zoper tigraste komarje

Občine slovenske Istre tudi letos s skupno preventivno akcijo zoper tigraste komarje

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Tudi letos občine slovenske Istre v sodelovanju s komunalnimi podjetji in zunanjimi izvajalci pripravljajo preventivno akcijo zatiranja ličink tigrastih komarjev.

Preventivna akcija traja v obdobju, ko je komarjev največ, od maja do oktobra. Primarno je namenjena ozaveščanju občanov in občank o preprečevanju razmnoževanja te invazivne vrste komarjev, občine pa bodo za zmanjševanje možnosti razmnoževanja komarjev na javni infrastrukturi, ki omogoča nastajanje stoječe vode, uporabile sredstvo Aquatain. Štiri občine slovenske Istre bodo v dneh brez padavin organizirale nanašanje sredstva na javne površine, ob tem pa poudarjajo, da je ključno sodelovanje občanov, ki lahko sredstvo nanašajo v stoječo vodo na svojih zasebnih zemljiščih.

Omejevanje razmnoževanja tigrastega komarja

Akcija zatiranja komarjev je lahko uspešna, če sodeluje javnost. Za preprečevanje širjenja in povečevanja številčnosti tigrastih komarjev je zelo pomembno, da ljudje v okolici svojih hiš, na njivah in pokopališčih:

  • praznijo posode z vodo, ki jih ne uporabljajo, jih preobrnejo z dnom navzgor ali prekrijejo, pospravijo v zaprt prostor oziroma kako drugače preprečijo, da bi v njih zastajala voda;
  • vsak teden odstranijo predmete in odpadke, v katerih se lahko zadržuje voda;
  • praznijo in operejo podstavke cvetličnih lončkov;
  • v vazah z rožami na pokopališčih vsak teden zamenjajo vodo;
  • vodo tedensko zamenjajo tudi v posodah za zalivanje, napajanje živali in v drugih posodah na odprtem;
  • očistijo zamašene strešne žlebove in talne kanale, nepredušno zaprejo zadrževalnike vode, ki se jih ne da sprazniti (sodi, cisterne), ter pazijo, da se v ponjavah ne nabira deževnica.

Če posod in drugih vodnih zadrževalnikov ne morejo sprazniti, naj jih pokrijejo.

Za učinkovito akcijo je ključno sodelovanje občanov     

Ker so tigrasti komarji slabi letalci, preletijo le nekaj sto metrov, je še posebej pomembno, da se akciji zatiranja njihovega razmnoževanja pridruži čim več ljudi. Tigrastim komarjem za preživetje zadostujejo že najmanjše količine stoječe vode.

Sredstvo Aquatain bodo komunalna podjetja in zunanji izvajalci nanašali do oktobra

Nanašanje sredstva na javne površine bo v občinah potekalo v več fazah, upoštevaje razvojni cikel tigrastega komarja. Po dostopnih podatkih lahko pričakujemo kar 91-odstotno zmanjšanje pojavnosti ličink komarja okrog površin, na katere bo naneseno sredstvo.

Občine slovenske Istre občanom zagotavljajo brezplačne ampule, ki jih lahko  prevzamejo  v komunalnih podjetjih v Izoli in Piranu oziroma v Turistično-informacijskem centru Ankaran ali v vrtnariji Marjetica Koper pri pokopališču. Aquatain je možno tudi kupiti  v specializiranih trgovinah.

Nekaj kapljic Aquataina zadostuje za en kubični meter vode

Aquatain deluje mehansko. Na vodni gladini ustvari nekakšen film, ki preprečuje dihanje in razvoj komarjevih ličink ter odlaganje jajčec. Ne obremenjuje okolja in ni škodljiv za ljudi, živali, rastline ter druge organizme. Sredstvo je priporočljivo večkrat nanesti, na vsake štiri tedne oziroma 28 dni. Razvojni krog od jajčeca do odraslega osebka komarja namreč spomladi traja od 15 do 20 dni, poleti pa le od šest do osem dni. Z enim samim mililitrom sredstva preprečimo razvoj komarjev v enem kubičnem metru vode.

Foto: Promocijski material, Pixabay