DomovNoviceOdprte so prijave za štipendijo za deficitarne poklice

Odprte so prijave za štipendijo za deficitarne poklice

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Dijaki prvih letnikov, ki se izobražujejo za deficitarne poklice, lahko do 20. septembra oddajo vlogo za štipendijo za deficitarne poklice. Kot so sporočili iz javnega štipendijskega sklada, bodo podelili do tisoč štipendij v višini sto evrov mesečno za celotno obdobje izobraževanja.

Na novo lahko štipendijo za deficitarne poklice pridobijo le dijaki, ki obiskujejo prvi letnik programov srednjega poklicnega izobraževanja in se izobražujejo za kamnoseka, mehatronika operaterja, izdelovalca kovinskih konstrukcij, inštalaterja strojnih inštalacij, oblikovalca kovin, elektrikarja, avtokaroserista, peka, slaščičarja, mesarja, tapetnika, mizarja, zidarja, tesarja, kleparja-krovca, izvajalca suhomontažne gradnje, slikopleskarja-črkoslikarja, polagalca keramičnih oblog, gozdarja in dimnikarja.

Foto: arhiv ekoper.si

Dijak lahko istočasno prejema tudi državno štipendijo

Štipendijo lahko dobijo tudi dijaki, ki se izobražujejo v dvojezičnih programih, in sicer za ekonomskega tehnika (program v italijanskem jeziku) ter za mehatronika operaterja, strojnega tehnika ter kemijskega tehnika (vsi programi v madžarskem jeziku).

K vlogi za štipendijo morajo tudi priložiti fotokopijo zaključnega spričevala šolskega leta 2016/2017.

Na pristojnem javnem skladu tudi poudarjajo, da prejemanje štipendije za deficitarne poklice ne vpliva na višino otroškega dodatka in na višino plačila dohodnine, dijak lahko istočasno prejema državno štipendijo, štipendija za deficitarne poklice pa ni združljiva s kadrovsko štipendijo.

Če dijak ponavlja isti letnik oz. ne izpolnjuje pogojev za napredovanje v višji letnik, lahko štipendijsko razmerje miruje, vendar ne več kot eno leto.