DomovNoviceOljčno olje Morgan z zlatim priznanjem iz New Yorka

Oljčno olje Morgan z zlatim priznanjem iz New Yorka

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Oljčno olje Morgan, sicer tudi Županovo oljčno olje 2018, je po lanski uvrstitvi med najboljša olja sveta, prejelo še eno nagrado za kakovost. Na tekmovanje v New Yorku, kamor je prispelo več kot 1000 vzorcev oljčnih olj iz 28. držav sveta, je oljčno olje Morgan tekmovalo med ekološkimi olji srednje intenzivnih mešanih sort in doseglo zlato priznanje.

“Priznanje nam veliko pomeni in hkrati navdaja s ponosom, saj smo zlato priznanje iz Amerike domov prinesli že drugo leto zapored. Odlične uvrstitve na raznih tekmovanjih, ki se jih udeležujemo, pa so dobra popotnica za naše nadaljnje delo,” nam je zaupal Franc Morgan. 

Franc Morgan, Oljčno olje Morgan

Kot poročajo Američani, je letošnja proizvodnja slovenskega oljčnega olja stabilna, vendar nižja od povprečja prejšnjih let. Krivdo pripisujejo neugodnim vremenskim razmeram, saj je bilo lansko poletje eno najbolj vročih in suhih v Sloveniji. Kmetje so poskušali z namakanjem ublažiti učinke toplotnega vala, vendar je bil učinek neznaten.

Nekaj škode se že pozna tudi na letošnji letini. Izredno hladna zima, ki je trajala dlje kot običajno, s čimer je hladno vreme v marcu pomrznilo nekaj dreves in uničilo nekaj cvetov oljk. Poudarjajo, da je pomemben faktor slovenskega oljčnega olja ravno avtohtona Istrska belica, ki zaradi edinstvene kombinacije tal in podnebnih pogojev raste skoraj izključno v Sloveniji.