DomovNoviceZa varnost v mestu bodo od ponedeljka skrbele mešane patrulje občinskih redarjev in policistov

Za varnost v mestu bodo od ponedeljka skrbele mešane patrulje občinskih redarjev in policistov

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Skupne akcije in sodelovanje v številnih projektih sta za koprske redarje in policiste tako rekoč stalnica, in podobno bo tudi v letošnjem poletju. Skupne, t.i. mešane patrulje bodo namreč čez vso poletno sezono skrbele za varnost na javnih površinah, namenjenih pešcem, nadzorovale in preprečevale bodo kršitve javnega reda in miru, predvsem pa bodo v času povečanega obiska mesta poostren nadzor opravljale nad vandalizmom in beračenjem. Z delom na terenu začenjajo že prihodnji ponedeljek.

»Občinsko redarstvo MOK že vrsto let dobro sodeluje s Policijsko postajo Koper na različnih delovnih področjih. Skupaj izvajamo nadzor nad kršitvami Zakona o varstvu javnega reda i mira, predvsem nadzor nad »divjim«, nedovoljenim kampiranjem na mestih, ki za to niso določena, vandalizmom ter beračenjem, ki se občasno pojavlja tudi v našem mestu,« je pojasnil operativni vodja Občinskega redarstva Valter Andrejašič in dodal, da skupno sodelovanje sega tudi na področje nadzora nad pravilnim izvajanjem taksi prevozov v koprski občini, kot tudi nadzora nad mirujočim prometom v starem mestnem jedru Kopra.

Mesto Koper ima poleg tega veliko urejenih javnih površin (sprehajalne promenade), ki so namenjene izključno pešcem in na katerih je vsaka vožnja z drugimi motornimi vozili, pa tudi kolesi, prepovedana. Kot primer naj izpostavimo semedelsko promenado, kjer so policisti in redarji prav s skupnimi akcijami uspeli bistveno zmanjšati promet z motornimi kolesi, ki so bili ne samo moteči, temveč tudi sprehajalcem nevarni.

Z uvedbo Občinskega redarja – kolesarja pred nekaj leti ta območja še veliko lažje nadzorujejo, saj je redar na kolesu veliko bolj mobilen in lahko vstopa v območja, ki so z drugimi vozili nedostopna. Skupaj s policisti – kolesarji bodo s tovrstnim nadzorom nadaljevali skozi vso poletno sezono, saj je ta, kot so pojasnili, zelo učinkovit – občani, predvsem tisti najbolj ranljivi, torej invalidi, starejši in pešci, se tako počutijo bistveno bolj varne.