DomovNoviceOS MOK: Koprske ulice in trgi odslej tudi z nekdanjimi lokalnimi imeni

OS MOK: Koprske ulice in trgi odslej tudi z nekdanjimi lokalnimi imeni

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Da pri postavitvi table na osrednjem Titovem trgu ni šlo za nikakršno preimenovanje, ampak bo Mestna občina Koper v prihodnje postavila še nekaj tovrstnih tabel in s tem zaščitila in krepila bogato kulturno in zgodovinsko dediščino, so na včerajšnji seji mnenje delili tudi koprski občinski svetniki.

Svetniki so na včerajšnji seji v večini sprejeli odlok o nekdanjih toponimih, ki ureja označevanje ulic, trgov, nabrežij, naselij, idr. v Mestni občini koper z nekdanjimi lokalnimi imeni. Naj spomnimo, da je prav postavitev table na Titovem trgu novembra lani, s starim poimenovanjem Piazza del Duomo in z ljudskim imenom trga Piàssa, v javnosti sprožila vrsto vprašanj. Kot so z Mestne občine že takrat pojasnili, je šlo zgolj za prvo v nizu tabel, ki bodo postavljene na trgih in ulicah starega mestnega jedra ter bodo ohranjale spomin na imena koprski trgov in ulic iz časa Avstro-Ogrske. Koprska občina je tablo postavila po zgledu nekaterih drugih zgodovinskih mest Slovenije, med drugim Pirana, kjer so tovrstne table že dalj časa postavljene. Njihov namen je zaščita in krepitev bogate kulturne in zgodovinske dediščine mesta, skladno s predpisi Zavoda za varstvo kulturne dediščine Piran.

»Koprska občina ni nameravala preimenovati ulice in trge, ampak zgolj ozavestiti tako občane kot tudi druge obiskovalce, da so se nekoč uporabljala drugačna krajevna imena,« je na seji pojasnil vodja urada za družbene dejavnosti in razvoj Timotej Pirjevec.

Na včerajšnji seji je koprski občinski svet obravnaval in sprejel tudi uvedbo plačljivega parkiranja na območju mejnega prehoda Škofije. To dokaj majhno parkirišče je bilo namreč zasedeno z avtomobili zaposlenih, medtem ko stranke in obiskovalci poslovnih ter trgovskih lokalov niso imeli kje puščati svojih vozil. V kratkem bo na tem območju nameščen parkirni avtomat, prva ura parkiranja pa bo brezplačna. Uporabnikom bo občina omogočila tudi abonmajsko plačevanje parkirnine.

Mestni svetniki so včeraj sprejeli tudi investicijski program za prenovo javne razsvetljave na območju Olma in Šalare. Glavni cilj je prenova v skladu s smernicami o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja. »Na območju Olma in Šalare bomo uredili postavitev ambientalne osvetlitve ulic, ki doslej niso bile osvetljene, saj so zelo ozke in se zaradi tega na njih zelo težko izvede kakršnakoli osvetlitev,« je povedala vodja urada za gospodarske javne službe in promet Nataša Likar. Koncesionar bo z deli pričel v marcu in jih zaključil septembra. Likarjeva je še dodala, da bodo tudi v ostalih zalednih krajih koprske občine optimizirali razsvetljavo in na ta način zmanjšali stroške ter svetlobno onesnaževanje.