DomovNovicePihalni orkester Sveti Anton praznuje 120 let delovanja

Pihalni orkester Sveti Anton praznuje 120 let delovanja

KulturaNaši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Pihalni orkester Sv. Anton letos praznuje že 120 let neprekinjenega delovanja. Začetki orkestra Sveti Anton segajo v konec 19. stoletja, a kljub temu za ustanovitev štejejo letnico 1901, ko so zaigrali na svojem prvem koncertu. Od takrat se niso ustavili, danes v orkestru igra več kot 25 glasbenikov.

Prehod od manjših priložnostnih godbeniških skupin v enotno godbo na pihala in kasneje v pihalni orkester je sledil potrebam ter željam ljudi. Narodna zavest, želja po druženju in pester kulturni prostor slovenske Istre že več kot stoletje zagotavljajo srčne glasbenike, ki v svoj kraj prinašajo veselje, ne nazadnje pa tudi melodije z vseh koncev sveta. S tem izjemno bogatijo kulturno dogajanje v Svetem Antonu in zaledju Kopra. Niti vojne, niti cone, niti epidemije Antonske godce niso ustavile.

Težave, s katerimi so se takrat srečevali, presenetljivo niso tako različne od teh, s katerimi se spopadamo danes. Glasbila so bila prava redkost, bila so draga in do njih je vodila dolga pot, takrat celo do Verone. Ob težkem delu na poljih in vinogradih so počasi odplačevali dolgove zanje. Danes so se meje, valute in poklici zamenjali, a goreča želja do muziciranja in premagovanja izzivov ostaja. Ponosni so na svojo zgodovino, ki jo želijo pisati še dolgo. Kakovost igranja dokazujejo s koncerti tako doma kot v tujini.

Več kot stoletno delovanje je na mesta dirigentov postavljalo veliko izjemnih glasbenikov in pedagogov. Po drugi svetovni vojni so bili to Danilo Škergat, Fabij Vatovec, Karlo Kučič, Aldo Gregorič, Gofred Bogomir Babič, Angel Turk, Stanko Bembič, Fabij Vatovec, Karl Glavina, Darij Pobega, Goran Markučič, Giorgio Prašelj, Mirko Orlač ter Matjaž Klaj, ki orkester vodi danes. Mnogo glasbenikov različnih generacij je igralo v vrstah Antončanov, danes jih v orkestru igra več kot 25.

V zadnjih letih delovanja se lahko pohvalijo z novimi vadbenimi prostori v Hiši Kulture v Sv. Antonu, saj v prejšnjih prostorih deluje glasbena šola Sv. Anton, ki mlade vključuje v ta del lokalne glasbene kulture. Letos so v orkester pristopili prvi učenci Glasbene šole Sv. Anton. S ponosom spremljajo razvoj naslednjih učencev, ki so za zdaj še v malem orkestru.

Pihalni orkester Sveti Anton letos obeležuje zavidljivo 120. obletnico neprekinjenega delovanja. Če orkester dobro pogledamo, lahko opazimo, da si izmenično sledijo mladi obrazi in obrazi tistih, ki so mladi po srcu. Ravno to medgeneracijsko sodelovanje daje orkestru poseben čar.

Foto: Pihalni orkester Sveti Anton