DomovNovicePlaža v Žusterni vse bolj prijazna gibalno oviranim osebam

Plaža v Žusterni vse bolj prijazna gibalno oviranim osebam

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Dolgoletna želja, da bi na plaži v Žusterni postavili vso potrebno opremo za lažji dostop do morja gibalno oviranih oseb, se uresničuje. Občina je sredi junija na kopališču namestila posebno dvigalo, ki gibalno oviranim omogoča varen in enostaven vstop ter izstop iz vode, danes pa je postavila še štiri ležalnike, prilagojene za invalide. V naslednjih dneh bodo tam tudi senčniki in kabina za preoblačenje.

Člani Društva Drugi dom Istra so skupaj z Zvezo društev gibalno oviranih – Društvo delovnih invalidov Koper, Društvom Sožitje, Društvom paraplegikov Istre in Krasa ter upravljavcem kopališča Marjetico Koper iskali možnosti za postavitev potrebne opreme za lažji dostop do morja gibalno oviranih oseb na plaži v Žusterni. To željo je koprska občina uresničila sredi prejšnjega meseca, ko je na kopališču ob tamkajšnjem olimpijskem bazenu namestila dvigalo, ki gibalno oviranim omogoča dostop do morja. Da bi bil dostop do dvigala še lažji, je zraven postavila premično klančino. Dvigalo je mogoče upravljati z daljincem na baterije. Za redno vzdrževanje dvigala, kar vključuje predvsem redno polnjenje baterije, bo poskrbela Marjetica Koper, uporabnikom pri spustu in dvigu pomagajo njihovi spremljevalci. Pred uporabo je treba predhodno obvestiti tamkajšnje reševalce iz vode, ki hranijo baterijo.

Danes je občina na kopališču poleg dvigala postavila še štiri ležalnike v višini 45 centimetrov, kar bo gibalno oviranim omogočilo lažji premik z vozička na ležalnik. Na plaži bo tudi primerno velika kabina s klopcami, kjer se bodo gibalno ovirane osebe skupaj s spremljevalci lahko preoblekle. Poleg ležalnikov bodo namestili senčnike.

Tudi sanitarni prostori bodo prilagojeni gibalno oviranim in slabovidnim osebam, dostopni pa bodo med 7. in 23. uro. V toaletnih ključavnicah bo nameščen ključ, kar bo osebi omogočalo neoviran in samostojen vstop v sanitarne prostore, ne da bi pri tem morala ključ iskati pri receptorjih ali reševalcih. Za slepe in slabovidne bo nameščena še posebna tablica, da z dotikom prepoznajo, katere sanitarije so jim namenjene.

Foto: MOK