DomovNovicePo zaprtju volišč glasovnice romajo na sedež Občinske volilne komisije

Po zaprtju volišč glasovnice romajo na sedež Občinske volilne komisije

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Po včerajšnjem poročanju Primorskih novic po načelu »rekla-kazala« naj bi bilo članici volilnega odbora na nedavnih lokalnih volitvah rečeno, da volilno skrinjico ob koncu glasovanja odnese kar v Žusterno v štab stranke Koper je naš. V stranki navedbe ostro zanikajo.

Kot navajajo v stranki: »Kakršnakoli navodila članom volilnih odborov, ki niso v skladu z zakonom, ostro zanikamo, saj zakon o lokalnih volitvah jasno določa, da se morajo vse zapečatene volilne skrinjice dostaviti neposredno na Občinsko volilno komisijo, v tem primeru na Verdijevo 10.«

O samem postopku oddaje glasovnic po zaključku glasovanja na voliščih pa smo se obrnili tudi na Občinsko volilno komisijo Mestne občine Koper.

»Po koncu glasovanja na volišču volilni odbori sprva preštejejo neuporabljene glasovnice, nato odpečatijo volilne skrinjice in začnejo s štetjem oddanih glasovnic. Te sortirajo v kuverte, in sicer neveljavne, veljavne in neuporabljene. Vse skupaj zapečatijo s pečatnimi nalepkami in jih prinesejo na sedež volilne komisije, ki se nahaja v prostih Mestne občine Koper na Verdijevi ulici 10 v Kopru. Nato Občinska volilna komisija pregleda zapisnik in neveljavne glasovnice. Rezultati s pregledanega zapisnika se vnesejo v spletno aplikacijo, rezultati pa so tako javno dostopni na spletu,« je pojasnil Alan Žiberna, tajnik koprske občinske volilne komisije.

Ali gre za še za eno v nizu (po)volilnih medijskih špekulacij, pa, spoštovane bralke in bralci, presodite sami…