DomovNovicePokrajinski muzej Koper razstavo “Srce Kopra” ponesel v Moskvo

Pokrajinski muzej Koper razstavo “Srce Kopra” ponesel v Moskvo

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Pokrajinski muzej Koper je razstavo Srce Kopra preselil v moskovski muzej, kjer bo z eksponati kar najbolje poskušal predstaviti zgodovino našega mesta. Tako je postal prvi slovenski muzej, ki mu je uspelo postaviti razstavo v mestnem muzeju ruske prestolnice.

Zgodba o Kopru, začinjena z zlatimi uhani starimi 1700 let bo od srede dalje krasila razstavni prostor Muzeja Moskve v samem središču ruske prestolnice. Razstavo, ki bo v Moskvi gostovala dva meseca je postavila kustosinja koprskega pokrajinskega muzeja Maša Sakara Sučević.

Srce Kopra je torej razstava, ki je nastala na podlagi jagodnega izbora fotografij, ki Koper prikazujejo v vsem sijaju: sestavljajo jo dela Jerneja Filipčiča ter najlepše fotografije iz lanskega fotografskega ex-tempora Carpaccio, temu pa so se pridružile  še fotografije iz nedavne koprske razstave Jake Ivančiča »Doživeta Istra«.

Muzej v Moskvi. Foto: Pokrajinski muzej Koper

Izjemna promocijska priložnost za Koper

Srce predstave zagotovo predstavljajo 1.700 let stari zlati uhani iz rimske »Ville Rustice«, ki je bila leta 2003 izkopana v Školaricah, ob njih so tu še oljenka, šivanka in dve vazi. Vse skupaj je bilo odkrito v grobu, kjer je počivala premožna ženska – po predvidevanjih arheologov, mati družine.

“Razstava predstavlja izjemno promocijsko priložnost za Koper”saj bomo z njo prvič promovirali izrecno Koper in njegovo kulturno dediščino, ki je za Ruse vselej zelo zanimiva in privlačna,” poudarja direktor Pokrajinskega muzeja Koper Luka Juri.

Tako so v Moskvi s skupnimi močmi postavljali razstavo Srce Kopra, ki bo od jutri dalje na ogled obiskovalcem moskovskega muzeja. Foto: Pokrajinski muzej Koper

Pokrajinski muzej prekosil samega sebe

S tem gostovanjem je Pokrajinski muzej Koper prekosil samega sebe, saj je doslej gostoval le v Sloveniji in sosednjih državah, je pa to tudi prvič, ko katerikoli slovenski muzej gostuje v Muzeju Moskve. K uspešni izvedbi razstave je prispevalo, poleg kulturnega, tudi ministrstvo za zunanje zadeve in slovensko veleposlaništvo v Moskvi, bistveno pa je pomagala tudi Mestna občina Koper so zapisali v sporočilu za javnost v Pokrajinskem muzeju Koper.

Kot so zapisali, gre velika zahvala tudi Jaki Ivančiču, ki je s svojimi deli prispeval k bogatejši postavitvi in Jerneju Filipčiču, ki je s spretnim digitalnim pristopom fotografiral glavne koprske palače, ki bodo v Moskvi vidne na način, kot jih niti v živo, zaradi številnih arhitektonskih pregrad, več ne moremo videti.

SRCE KOPRA: Interaktivna razstava, s katero se boste dotaknili preteklosti