DomovNovicePoleg vojakov v cestnem vodnem vlaku tudi gasilci in zasebni prevozniki

Poleg vojakov v cestnem vodnem vlaku tudi gasilci in zasebni prevozniki

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved, podžupan Mestne občine Koper Janez Starman in direktor Rižanskega vodovoda Martin Pregelj so si v vodarni Cepki danes ogledali aktivnosti za zagotavljanje zadostnih količin pitne vode za slovensko Istro. Od 26. julija namreč Slovenska vojska, gasilci in zasebni prevozniki s cisternami v vodarno dovažajo vodo iz reke Unice. Dnevno v Cepke pripeljejo 1.600 kubičnih metrov surove vode, ki se v vodarni prečisti v pitno vodo.

Prebivalke in prebivalci slovenske Istre se zaradi dolgotrajne suše že od konca junija soočajo z upadom izdatnosti vodnih virov in posledično varčevanjem s pitno vodo. Po prvem pozivu k racionalni porabi pitne vode in sprejetju ukrepov ter prepovedi, namenjenih zmanjšanju porabe vode, je Vlada RS 21. julija sprejela odločitev o dovažanju vode v slovensko Istro s cisternami. Kako potekajo prevozi vode iz reke Unice v vodarno v Cepkih s cisternami  Slovenske vojske, gasilcev in zasebnih prevoznikov, so si danes ogledali državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved, podžupan Mestne občine Koper Janez Starman in direktor Rižanskega vodovoda Martin Pregelj.

Kot je v Cepkih poudaril podžupan Mestne občine Koper Janez Starman, so občine slovenske Istre zadovoljne, da je Vlada RS prisluhnila vsem štirim županom in ponudila pomoč: »Hvaležni smo vojski in gasilcem za pomoč pri zagotavljanju večjih količin vode ter vsem zasebnikom, ki so se odzvali na našo stisko in nudijo prevoze s cisternami s priklopniki in zmogljivostmi 25 kubičnih metrov. Verjamemo, da je država zdaj razumela resnost razmer, s katerimi se že dolga leta spopadamo v slovenski Istri, in se bo reševanja problema naše vodooskrbe lotila takoj.« Ob tem se je zahvalil prebivalkam in prebivalcem slovenske Istre ter gospodarskim družbam, ki so razumeli resnost razmer in s pitno vodo ravnajo bistveno skrbneje.

Čeprav se je poraba pitne vode znižala z več kot 400 l/s na 325 l/s, kar je predvsem rezultat prepovedi rabe vode za nenujne namene in kolektivnih dopustov večjih porabnikov, nevarnost redukcij še ni odpravljena. Za prihajajoče dni vremenoslovci namreč napovedujejo nov vročinski val, zaradi česar v Rižanskem vodovodu Koper znova pričakujejo večjo porabo. Vse uporabnike zato pozivajo, naj z vodo še naprej ravnajo čim bolj varčno in odgovorno.

Foto: MOK