DomovNovicePOLETNE POČITNICE: Jutri bo zadnjič v tem letu odzvonil šolski zvonec

POLETNE POČITNICE: Jutri bo zadnjič v tem letu odzvonil šolski zvonec

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Za okoli 157.000 učencev in 75.000 dijakov bo v petek zadnjič v tem šolskem letu odzvonil šolski zvonec in vsi bodo končno lahko odložili šolske torbe v kot. Zanje se začenjajo najdaljše šolske počitnice, polne novih dogodivščin in doživetij, za kar bodo poskrbele številne organizacije z raznovrstnimi delavnicami, izleti in letovanji.

Tako že vrsto let za poletna letovanja mladih skrbijo v Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) in njenih društvih. Otrokom in mladini omogočajo počitnikovanja, izlete, potepanja, različne ustvarjalne delavnice, športne aktivnosti, tudi dnevno varstvo. Otroci in mladi se lahko vključijo tudi v zdravstvena letovanja na morju. Društva in zveze v poletnih mesecih vključujejo v svoje dejavnosti več kot 25.000 otrok.

Strošek letovanja krijejo bodisi društva bodisi zdravstveno zavarovanje, starši ali pa jih pokrijejo z donacijami. Da bi čim večjemu številu otrok zagotovili brezplačne počitnice, ZPMS izvaja humanitarno akcijo Pomežik soncu. Z njo omogoča zdravstveno letovanje na morju otrok s posebnimi potrebami iz socialno ogroženih družin in otrok iz socialno šibkih okolij.

Foto: rks.si

Radijska pustolovščina, preživljanje v naravi, na morju…

V prestolnici zanimivo pustolovščino mladim ponuja Radio Študent, ki v sodelovanju z ljubljansko zvezo prijateljev mladine organizira delavnici Radijska pustolovščina, na katerih bodo mladi raziskali skrivnosti radia in se naučili radijskega govora ter radijske tehnike, spoznali pa bodo tudi različne novinarske prijeme, od intervjuja do poročanja, ter imeli priložnost izbirati glasbo, ki se bo vrtela na radijskih sprejemnikih. Zadnji dan bodo nova znanja pokazali v radijski oddaji, ki jo bodo skupaj izvedli v živo na radiu.

Tudi letos ZPM Ljubljana Moste Polje ponuja preživljanje počitnic v Kranjski Gori in Zambratiji. Za najstnike, ki si želijo zabave, športa in druženja z vrstniki, so tu potovanja v Lizbono in London. Poleg tega v Ljubljani organizirajo počitniška varstva za otroke od 1. do 5. razreda, ki so brezplačna, za tematska počitniška varstva so cene različne, odvisno od programa.

V ZPM Maribor so prepričani, da so tabori odlična priložnost za preživljanje počitnic na drugačen način. Zato tudi med letošnjimi poletnimi počitnicami organizirajo tematske poletne tabore za nadarjene učence in dijake. Tabor za vodje bo v Poreču, kjer bo potekala tudi “kreativna angleščina”, na Pohorju bo naravoslovni tabor, v nemški Marburg pa bodo odšli vsi tisti, ki se želijo naučiti nemškega jezika izven učilnic. Počitnice z učenjem nemščine v Marburgu in izletom v Berlin so sicer samoplačniške.

Tudi koprsko društvo prijateljev mladine (DPM) v času počitnic organizira letovanja v Kranjski Gori ali na Rogli.

Foto: zpm-mb.si

Počitnice z živalmi, skavti, taborniki, mladimi raziskovalci…

Živalski vrt in tematski park Mini Zoo Land v Slovenskih Konjicah vabi na dogodivščine, ki jih mladi, kot obljubljajo, še dolgo ne bodo pozabili. Takoj na vhodu jih bo pričakala avstralska pokrajina s poskočnimi kenguruji, pozdravil jih bo pritlikav zebu, izpod čela jih bo premerila tudi alpaka. V živalskem vrtu si lahko ogledajo tudi nosate medvedke, rakune, želve, hranijo lahko zajčke in številne vrste ptic. Na voljo so tudi razna igrala za otroke, tobogani, trampolin, peskovniki …

Mladi lahko med počitnicami spoznavajo domače, gozdne, puščavske in vodne živali tudi v ljubljanskem živalskem vrtu. Ogledajo si lahko vsa hranjenja, nekatere živali pa hranijo otroci sami, ki se v vrtu lahko igrajo različne igrice in se mimogrede lahko veliko naučijo.

Sicer pester nabor počitniških aktivnosti med drugim ponujajo taborniške in skavtske organizacije. Zveza tabornikov Slovenije ima več kot 8000 aktivnih članov oz. približno 10.000 tabornikov, ki delujejo v okoli 80 taborniških rodovih. Tudi letos so pripravili različna taborjenja za otroke in mladino na različnih koncih Slovenije.

V Slovenski skavtski organizaciji v času poletnih počitnic v okviru lokalnih podružnic organizirajo okoli 200 taborov, ki se jih udeleži v povprečju 3800 mladih v starosti od šest do 21 let.

Raziskovalne tabore in ustvarjalne poletne šole iz naravoslovja in tehnike ponuja Zveza za tehnično kulturo Slovenije.

Letovanje tudi za otroke iz socialno šibkih družin

Za otroke iz revnejših družin, ki si ne morejo privoščiti počitnic na morju, pa že leta skrbijo humanitarne organizacije, predvsem Rdeči križ Slovenije (RKS). Slednji ima svoje počitniške zmogljivosti na Debelem rtiču in v Punatu na Krku, poleg letovanj pa za mlade pripravljajo tudi različne poletne tabore.

Tudi Slovenska karitas otrokom in mladostnikom iz revnejših družin omogoča vsako leto v juliju letovanje v Portorožu. Lani je na Počitnicah biserov v štirih tednih letovalo 156 otrok in mladostnikov iz vse Slovenije, ki jih izberejo in posredujejo župnijske Karitas.

Istočasno že od začetka julija poteka v Sončni hiši v Portorožu tudi letovanje za socialno ogrožene družine. Družine, ki se tedensko zamenjajo in prihajajo iz različnih krajev Slovenije, bodo tako letovale do konca avgusta.

V Zvezi Sonček skrbijo za to, da so aktivnih in zanimivih počitnic deležni tudi tisti, ki so zaradi svoje invalidnosti nemalokrat odrinjeni na rob družbe in si počitnikovanj zaradi različnih razlogov ne morejo privoščiti. Zveza čez poletje organizira programe obnovitvene rehabilitacije, zdravstveno-terapevtske kolonije in počitniški program za otroke.