DomovNovicePROMET: Upoštevajte omejitve hitrosti, na pot pa se odpravite z veliko mero strpnosti

PROMET: Upoštevajte omejitve hitrosti, na pot pa se odpravite z veliko mero strpnosti

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Skozi celotno poletno sezono je na avtocestah in glavnih cestah pričakovati izrazito povečan promet z zastoji, pri čemer bodo zaradi dopustov še posebej obremenjene ceste od severa proti jugu. Na Darsu, agenciji za varnost prometa in policiji zato voznike pozivajo, naj se na pot odpravijo z veliko mero strpnosti in upoštevajo omejitve hitrosti.

Že tradicionalno je največ gneče v prometu pričakovati ob petkih popoldan in sobotah dopoldan, ko se večina odpravi proti turističnim krajem. Ob nedeljah popoldan je največ prometa v nasprotni smeri. Na Družbi za avtoceste v RS (Dars) zato voznikom priporočajo, naj se, če le lahko, izognejo prometnim konicam, ki so v poletnih mesecih toliko izrazitejše.

Foto: arhiv ekoper.si

Pri načrtovanju poti je potrebno upoštevati obnovitvena in vzdrževalna dela na cestah

Vodja Darsove službe upravljanja prometa in prometne varnosti Ulrich Zorin je danes na novinarski konferenci opozoril, da morajo vozniki pri načrtovanju poti upoštevati tudi nujna obnovitvena in vzdrževalna dela na cestah. Koristne informacije o prometni situaciji lahko dobijo na spletnih straneh Darsa in Prometno-informacijskega centra za državne ceste ter na radiu. V pomoč jim je tudi brezplačna mobilna aplikacija DarsPromet+.

Trenutno na avtocestah potekata dve večji obnovi. Največjo zgostitev prometa zaradi del je po besedah Zorina pričakovati na primorski avtocesti A1 pred zaporo med Uncem in Postojno, tako v smeri Primorske kot v smeri notranjosti države. Promet v nekaj več kot šestkilometrski zapori bo ves čas obnove do novembra potekal po dveh zoženih pasovih v vsako smer vožnje.

Dela potekajo tudi na hitri cesti H4 med Ajdovščino in Vogrskim. Od junija do avgusta bo promet tam potekal dvosmerno, z enim prometnim pasom v vsako smer vožnje, je pojasnil Zorin. Po njegovih besedah bodo ob koncih tedna, zlasti sobotah, izrazito obremenjeni odseki primorske avtoceste, še posebej med Ljubljano in Postojno.

Daljše čakalne dobe za prestop meje

Zgostitve in zastoje je pričakovati na koncu hitre ceste pri Izoli in naprej proti Portorožu in mejnemu prehodu Sečovlje ter od odcepa s hitre ceste v Kopru za smer proti mejnemu prehodu Dragonja, kjer so v poletni sezoni običajno tudi najdaljše čakalne dobe za prestop meje. Ob koncih tedna je za osebna vozila pričakovati zastoje pred predorom Karavanke, tako na avstrijski kot slovenski strani predora.

Predvsem ob sobotah je močno zgoščen promet na zahodni ljubljanski obvoznici iz smeri predora Šentvid, mimo Brda do razcepa Kozarje in naprej proti cestninski postaji Log oz. Vrhniki ter na koncu podravske avtoceste pri Ptuju in naprej proti mejnemu prehodu Gruškovje. Konci tedna prinesejo občasne zgostitve in zastoje tudi na gorenjskem avtocestnem priključku Lesce in naprej po regionalni cesti Lesce-Bled.

Predvsem na mejnih prehodih s Hrvaško je zaradi poostrenega nadzora pričakovati občasno daljše čakanje. Na avtocestnem omrežju je najbolj obremenjen prehod Obrežje. Čakalne dobe so možne tudi na večjih prehodih z Avstrijo in Italijo. Zorin je zato voznikom priporočil, naj načrtujejo daljši čas potovanja in si vnaprej pripravijo alternativne poti oz. postanke.

Foto: arhiv ekoper.si

Poleti je na avtocestah več prometnih nesreč kot običajno

Vozniki naj tudi spremljajo vremenske napovedi, saj poletne plohe in nevihte v hipu spremenijo vozne razmere. Dež po daljšem obdobju vročega in suhega vremena lahko naredi cestišče zelo spolzko. “Ob toči ne ustavljajte v predorih in pod nadvozi. To je zelo nevarno početje in vas lahko stane več kot popravilo avta zaradi toče,” je poudaril Zorin.

Poleti je na avtocestah tudi več prometnih nesreč kot običajno. Po Zorinovih besedah razvrstitev vozil v primeru nesreče pomembno vpliva na reševanje poškodovanih, zato je treba ob zastoju upoštevati pravilo o razvrščanju vozil. Med kolonama vozil na prehitevalnem pasu in voznem pasu mora biti dovolj prostora za vožnjo intervencijskih vozil.

Vodja sektorja prometne policije pri Generalni policijski upravi Ivan Kapun je pojasnil, da v dopustniškem času med kršitvami prevladujejo nepravilno prehitevanje, vožnja na prekratki varnostni razdalji in druge oblike agresivne vožnje, s katerimi se vozniki skušajo prebiti skoči gnečo. Prometne nesreče so najpogosteje posledica neprilagojene hitrosti, izsiljevanja prednosti ter nepravilne smeri in strani vožnje.

Ker na policiji ugotavljajo, da so pogosti kršitelji prometnih predpisov tuji državljani, so na Javni agenciji RS za varnost prometa tudi letos izdali zloženko v treh tujih jezikih: angleškem, hrvaškem in romunskem. Z njo po besedah direktorja agencije Igorja Velova voznike opozarjajo na predpise in tudi kazni za prekrške.