DomovNovicePoletni tečaji slovenskega jezika s tečajniki iz kar dvajsetih držav

Poletni tečaji slovenskega jezika s tečajniki iz kar dvajsetih držav

KulturaNaši krajiNoviceProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Letos so med 10. in 21. julijem na Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem potekali jubilejni 30. poletni tečaji za učenje slovenskega jezika z naslovom Halo, tukaj slovenski Mediteran!, za kar so s strani Mestne občine Koper ob začetku le teh v Pretorski palači prejeli posebno priznanje.

Tečajev se je letos udeležilo kar 50 tečajnikov iz 20 držav (Italije, Avstrije, Rusije, Srbije, Nemčije, Švice, Avstralije, Severne Makedonije, Madžarske, Češke, Urugvaja, Slovaške, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Argentine, Ukrajine, Anglije, Mehike, Poljske in Egipta).

Dr. Klara Šumenjak, vodja Centra za slovenski jezik in kulturo UP FHŠ, je povedala, da so tečaji namenjeni vsem, ki bi se radi naučili slovenščine ali svoje znanje poglobili, razlogi za njeno učenje pa različni. Nekateri se jezika učijo zaradi slovenskih korenin, ki jih želijo raziskati in ohraniti, nekateri želijo v Sloveniji izpopolniti svoje znanje zaradi službe, nekateri so tukaj našli ljubezen in se zato želijo učiti jezika, je pa tudi nekaj bodočih študentov, ki bi se radi pred prihodom v Slovenijo naučili osnov slovenskega jezika.

Jezik ni samo slovnica, ampak ga moramo doživeti v okolju

Poletna šola je sestavljena iz dopoldanskih lektoratov, kjer se slovenščine učijo večinoma v razredu, in popoldanskih dejavnosti, ki jih letno spreminjajo. To so raznorazne strokovne in ustvarjalne delavnice, s katerimi tečajnikom približajo tudi druge vidike slovenskega jezika in kulture – na primer prek glasbe, plesa, kulinarike in literature.

 

Nika Pavletić (UP FHŠ) je izpostavila, da je povezovanje jezika in kulture zelo pomembno, saj z obiskom tečajniki k nam prinesejo elemente svoje kulture in jezika, ko pa odidejo domov, s seboj odnesejo košček Slovenije, Mediterana, Kopra in ponesejo slovensko besedo v svet.

Poletne tečaje organizira Fakulteta za humanistične študije Univerze na Primorskem v sodelovanju z Znanstveno-raziskovalnim središčem Koper, s finančno podporo Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu in podporo Mestne občine Koper ter OŠ Oskarja Kovačiča Škofije.

Foto: MOK, UP FHŠ/ Oddelek za slovenistiko