DomovNovicePostavitev oznake visokih voda v Kopru

Postavitev oznake visokih voda v Kopru

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Agencija Republike Slovenije za okolje, Ministrstvo za okolje in prostor ter Zveza geografov Slovenije so ob Tednu sredozemske obale izpeljali prav posebno akcijo, v okviru katere so na pročelje stavbe nekdanje Uprave za pomorstvo v Kopru postavili oznako visokih voda. Ta označuje najvišjo do zdaj zabeleženo gladino morja in je namenjena ozaveščanju širše javnosti o tem naravnem pojavu, ki se ga bo treba zaradi vpliva podnebnih sprememb v prihodnje vse bolj zavedati. Letošnjo akcijo je podprla tudi Mestna občina Koper.

Novembra lani smo zabeležili rekordno število dni, ko je morje ob dnevni plimi prestopalo obalo in poplavilo nižje dele slovenske obale. To se je v enem mesecu zgodilo kar 16-krat, kar kaže na ranljivost tega območja. Pojavnost poplav se pod vplivom podnebnih sprememb veča in se ga bo treba v prihodnje še bolj zavedati, kar je tudi ključni razlog, da Agencija Republike Slovenije za okolje s partnerji že od leta 2014 izvaja akcijo postavljanja oznak, ki označujejo najvišjo zabeleženo gladino vode ob vodotokih, na kraških poljih in morju. Gre za način obveščanja o visokih vodah kot naravnem pojavu, ki ga bomo v luči podnebnih sprememb v prihodnjih letih še bolj občutili. S tem želijo tudi izboljšati ozaveščenost prebivalstva o poplavnih območjih rek, morja in ojezeritvah kraških polj ter spomniti na dejstvo, da voda bolj ali manj pogosto potrebuje dodaten prostor.

Da bi v aktivnosti vključili čim širši krog zainteresirane javnosti, so se pri nameščanju oznak visokih voda povezali z lastniki stavb, osnovnimi in srednjimi šolami, gasilskimi društvi in člani civilne zaščite. Letošnje akcije sta se v imenu Mestne občine Koper udeležila Živa Banovac in Boštjan Krapež, ki sta predstavila vlogo občinskih služb pri spopadanju s pojavom visokih voda in izvajanju zaščitnih ukrepov, ki so skladni z občinskim načrtom zaščite in reševanja ob poplavah.