DomovNaši krajiPraznično prvomajsko vzdušje v slovenski Istri

Praznično prvomajsko vzdušje v slovenski Istri

Naši krajiNoviceProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Prvomajski prazniki bodo glasbeno in kulinarično obarvani, majsko dogajanje pa bodo popestrili raznoliki festivali in sejmi s kulturno in gastronomsko ponudbo. Zanimivo bo tudi na športnem področju, kjer bodo pomladne dni zaznamovali tradicionalni in prestižni športi.

Glasbeno obarvani prvomajski prazniki

30. aprila, še pred začetkom prvomajskih praznikov, bo v Ankaranu v Valdoltri že tradicionalno v večernih urah potekalo Kresovanje, 1. maja pa bo Ankarančanke in Ankarančane prebudila Prvomajska budnica, nastop ob dnevu praznika vseh delavcev. Izolo bo v sredo, 1. maja, od 6.30 dalje že tradicionalno prebujal Pihalni orkester Izola. Istega dne bo glasba zapolnila tudi koprsko stolnico, kjer bo ob 19.30 prvomajski koncert za nove orgle Sancti Nazarii. Prireditev Pomlad v Portorožu bo ponudila še zadnje štiri koncerte na portoroški ploščadi, med 30. aprilom in 3. majem bodo nastopili Primorski fantje, Samuel Lucas & Groove Station, Teddy Bears in Karamela.

Festivalsko in sejemsko vzdušje

V Kopru se bo 17. maja začel tradicionalni Primorski poletni festival. Med 16. in 19. majem bo prenovljeni sejem Nautica Marina Portorož 2019 združeval navtiko, lepoto in prestiž. Obiskovalcem bo ponudil pester program, od razstave najnovejših plovil in predavanj na temo zelene mobilnosti ter inovativnosti do glasbenih in modnih večerov. 24. in 25. maja bo v Kopru Dan zdravja in Street Energy Week. 25. maja bo na piranskem Tartinijevem trgu sejem starin, domače obrti in darov narave. 26. maja bo v Avditoriju Portorož gala baletni večer mladega plesnega ansambla Madžarske baletne akademije, 31. maja pa bo na trgu ob Kavarni Triglav modna revija.

Majska kulinarična ponudba

Na praznični dan, 1. maja, bo na Socerbu mega roštiljada in zabava, jedi z žara boste lahko okušali tudi v Marezigah, kjer pripravljajo Primorsko roštiljado na razgledu ob vinski fontani.

Ljubitelji gina bodo prišli na svoj račun 3. in 4. maja, ko v park hotela Kempinski Palace Portorož prihaja Gin Weekend. 4. maja bo zanimivo tudi v Kopru, kjer bodo znova gostili Podeželje v mestu. 11. maj bo zaznamoval 5. Paninfest, festival koprskega sendviča, 18. maj tradicionalni prireditvi Koper na dlani in Pristaniški dan, 25. maja pa prireditev Od vinarja do oljkarja.

Koper, 12.05.2018
Koper na dlani 2018,

Festival vrtnic in rosé vin, PortoRose2 – Rose & Rosé Festival, bo 24. in 25. maja v Portorož prinesel izbrana rosé vina iz vse Slovenije, ki jih bo moč degustirati v cvetočem Rožnem vrtu ob spremljavi jazz in blues glasbe ter odlične kulinarike. V Strunjanu bodo 25. in 26. maja kraljevale istrske artičoke. Kaj vse lahko pripravimo iz te slastne, zdravilne rastline, lahko odkrijete na Prazniku artičok.

Izola v poletno turistično sezono vstopa s tradicionalno prireditvijo Praznik oljk, vina in rib ter Festivalom zlate oljčne vejice, ki je poznana predvsem med ljubitelji mediteranske kulinarike. V ozkih ulicah mestnega jedra se bodo 31. maja in prvega junija predstavili lokalni pridelovalci: na posameznih stojnicah lahko poskusite ali kupite domače vino, olivno olje in druge kulinarične posebnosti slovenske Istre, seveda ne smete izpustiti degustacije odličnih svežih rib iz Jadranskega morja. Dvodnevno prireditev spremljajo manjši koncerti na različnih prizoriščih mestnega jedra, nastopili bodo Klapa Capris, Vruja, Žiga Rustja, Kompanija Izolana in drugi.

Športno razgibani dnevi

Pestro bo tudi na športnem področju, saj se bodo odvile številne zanimive prireditve. Dogajanje se bo začelo 5. maja, ko bo na sporedu MTB Slavnik 2019. Od 17. do 19. maja bo na Tartinijevem trgu v Piranu predstavitev tradicionalne igre in mednarodni turnir 3. Pandolo na Mediteranu. Dogodek Cars & Coffee pa bo 26. maja v Piran pripeljal prestižne avtomobile, ki se bodo na ogled postavili vse od Tartinijevega trga do Punte. Med 30. majem in 2. junijem se bo dogajanje prestavilo v Koper, ki bo znova prizorišče Svetovnega pokala v športni gimnastiki.