DomovNovicePrevidno ob vročinskem valu

Previdno ob vročinskem valu

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

V prihodnjih dneh se obeta nov vročinski val, saj bo temperatura po napovedih vremenoslovcev že konec tedna znova presegla 30 stopinj Celzija. Prav tako je v slovenski Istri še vedno razglašena velika požarna ogroženost v naravi. Prav občankam in občanom Mestne občine Koper podajamo nekaj praktičnih napotkov Uprave RS za zaščito in reševanje.

Negativne učinke vročine lahko ublažimo z uživanjem lahke hrane in pitjem velikih količin tekočine. Oblačimo se v lahka in zračna oblačila, izogibamo pa se povečanim telesnim naporom in dejavnosti na prostem opravimo zjutraj in pozno zvečer. S tem se varujemo tudi pred škodljivimi učinki povečanega UV-sončnega sevanja. Bivalne in delovne prostore ponoči in zjutraj temeljito prezračimo. Čez dan zastirajmo okna pred sončno svetlobo in zapirajmo polkna.

Pred začetkom vožnje dobro prezračimo in ohladimo tudi osebna vozila, pri tem pa otrok in živali nikoli ne puščamo samih v zaprtem vozilu. Domačim živalim in hišnim ljubljenčkom zagotovimo dovolj pitne in sveže vode ter senco. Ob dolgotrajnem vročem in suhem vremenu so tudi rastline lahko v vročinskem in sušnem stresu, zato jih po možnosti zalivamo pozno popoldan oz. po sončnem zahodu. Če je le mogoče jim omogočimo senco, ki je zaščita pred pripeko sonca.

Ob razglašeni požarni ogroženosti naravnega okolja se prepove uporabo odprtega ognja na prostem.

Ob trenutni suši pitno vodo uporabljamo smotrno. Tako se izogibamo pranju vozil, polnjenju bazenov in čezmernemu zalivanju vrtov. Če je oskrba s pitno vodo iz javnega vodovodnega omrežja poslabšana ali celo prekinjena, za informacije o razmerah lahko pokličemo dežurni telefon Rižanskega vodovoda Koper. S pitno vodo se sicer lahko oskrbimo tudi z nakupom ustekleničene vode. V primeru morebitne redukcije bo vodo potrebno obvezno prekuhavati.