DomovNovicePričela se je gradnja težko pričakovanega srminskega vhoda

Pričela se je gradnja težko pričakovanega srminskega vhoda

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Dolgoletna prizadevanja Mestne občine Koper za izgradnjo novega vhoda v pristanišče, ki bi razbremenilo mestno jedro, bodo kmalu obrodila sadove. V začetku tedna se je namreč pričela gradnja težko pričakovanega serminskega vhoda, ki je pomembna predvsem v luči razbremenitve glavnih prometnih poti proti Luki Koper in zmanjšanju tovornega prometa v mestu. 

Kot smo izvedeli, je bil izvajalec del- Kolektor CPG s partnerjema Grafist in GP Krk, v delo uveden v začetku tega tedna, prva gradbena dela pa naj bi se začela v roku desetih dni. Če gre vse po načrtih, bo naložba sklenjena v začetku prihodnjega leta.

Spomnimo, da je bila problematika zemljišča na Serminu  vezana na dolgoletne pravne spore z uporabnikom zemljišč, družbo Finali, ki je svojo dejavnost predelave gradbenih odpadkov umaknila šele po dolgo let trajajočih sodnih sporih. Nato sta lani Marjetica Koper in Ministrstvo za infrastrukturo podpisala še kupoprodajno pogodbo za odkup zemljišča na Serminu, in postopki so lahko stekli.

4,15 milijona evrov vredna investicija je pomembna z vidika razbremenitve tovornega prometa, ki sedaj gravitira na obrobje starega mestnega jedra in povzroča veliko škodo javni prometni infrastrukturi, predvsem pa veliko okoljskih in prometnih težav prebivalcem in obiskovalcem Kopra. Poleg tega se bo izboljšala tudi interna logistika v pristanišču.

Luka Koper pa je v zadnjem času precej aktivna pri različnih infrastrukturnih naložbah. Tako so po dogovoru z Mestno občino Koper o omilitvenih ukrepih za zmanjšanje vplivov pristaniške dejavnosti na prebivalce nedavno po več kot letu dni spet stekle aktivnosti za najpomembnejšega med njimi, podaljšanje prvega pomola. Projekt je pomemben predvsem z vidika povečevanja kapacitete na kontejnerskem terminalu in je ključen strateški projekt za prihodnji razvoj družbe.