DomovNovicePRODAJA OB CESTI: Tržni inšpektorat bo v maju pričel z izvajanjem nadzora

PRODAJA OB CESTI: Tržni inšpektorat bo v maju pričel z izvajanjem nadzora

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Vse bliže je sezona prodaje sadja in zelenjave na stojnicah ob cesti. Tržni inšpektorat bo zato v mesecu maju izvajal koordiniran nadzor nad tovrstno prodajo, lokalne skupnosti pa opozarjajo na upoštevanje veljavne zakonodaje.

Za prodajo blaga na premičnih stojnicah, v potujočih prodajalnah ali na prodajnih avtomatih na zunanjih površinah je potrebno pridobiti pisno soglasje lastnika ali pooblaščenega upravljavca prostora in lokalne skupnosti, ki v svojem aktu določi prostor, kjer se blago lahko prodaja.

Za prodajo blaga na premičnih stojnicah, v potujočih prodajalnah ali na prodajnih avtomatih na zunanjih površinah je potrebno pridobiti pisno soglasje. Foto. arhiv ekoper.si

Mesta, ki so primerna za prodajo izven prodajaln, določa lokalna skupnost

6. člen ZT-1: (1) Za prodajo blaga na premičnih stojnicah, prodajo s prodajnimi avtomati in potujočo prodajalno mora trgovec pridobiti pisno soglasje lastnika ali pooblaščenega upravljavca prostora, na katerem se prodaja blago. V pisnem soglasju morata biti določena prostor in časovni termin prodaje blaga. Lokalna skupnost v svojem aktu določi prostor, kjer se blago lahko prodaja na tak način. (2) Za prodajo blaga na način, določen v prejšnjem odstavku, se šteje tudi prodaja blaga na prireditvah (sejmi, shodi in podobno). V tem primeru lahko organizator prireditve ali organizatorka prireditve pridobi pisno soglasje za vse trgovce, ki prodajajo na prireditvi.

Zakonodajalec je lokalni skupnosti podelil pravico, da določi mesta, ki so primerna za prodajo zunaj prodajaln. Če lokalna skupnost oceni, da ni primernih mest oziroma ni potrebe po takem načinu prodaje in zato ne sprejme ustreznega odloka, trgovec ali druge pravne osebe, samostojni podjetniki in drugi posamezniki, ki prodajajo lastne izdelke ali pridelke potrošniku, ne morejo prodajati blaga na zunanjih površinah, ne glede na to, ali gre za javno površino ali privatno zemljišče.

Kaj pa zemljišča v privatni lasti?

Tudi v primerih, ko je neko zemljišče v privatni lasti in so ga v občinskem prostorskem načrtu (OPN) klasificirali za namensko rabo opravljanja storitvene dejavnosti, se to nikakor ne šteje kot izdano soglasje lokalne skupnosti za izvajanje trgovinske dejavnosti zunaj prodajaln, skladno z ZT-1. V soglasju morata namreč biti navedena prostor in časovni termin prodaje blaga, kar pa v klasifikaciji za namensko rabo ni opredeljeno. *