DomovNovicePrvi dan Sladke Istre v znamenju sonca

Prvi dan Sladke Istre v znamenju sonca

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

V Kopru se je danes začela tridnevna prireditev – 10. Sladka Istra. Sladkanje bo možno še jutri in v nedeljo.

Po dveh letih, ko Sladki Istri vreme ni bilo naklonjeno, je prvi dan letošnje Sladke Istre minil v znamenju sončnega vremena. Po glavnih mestnih trgih in drugih lokacijah po mestu se je sprehodilo veliko turistov s potniške ladje Celebrity Constellation, ki je danes obiskala Koper, pa tudi veliko domačinov in obiskovalcev od drugod.

Poleg bogate ponudbe na več kot 140 stojnicah je prvi dan prireditve minil tudi v znamenju bogatega spremljevalnega programa. Na Titovem trgu so v sodelovanju z medijskim partnerjem prireditve – Televizijo Koper – Capodistria kuharski program popestrili kuharji iz televizijske oddaje Dobro jutro.

Legendarni kuharici Emiliji Pavlič, ki vsakič znova navdušuje staro in mlado populacijo, sta se na odru pridružili novinarki in voditeljici Karin Sabadin in Helena Florenin Pasinato, kuharski virtuoz Darko Marsič je kuhal v družbi novinarja Branka Vrabca in novinarke ter voditeljice Erter Pust, medtem ko je kuharju Mateju Vodanu družbo na odru delal urednik TV Koper- Capodistria Matej Sukič.

Zanimiva sta bila tudi kuharski šov z Žigante tartufi, kjer so razbijali stereotipe o tem, da tartufi in sladko ne gredo skupaj, ter kuharska delavnica z Domačijo Butul, kjer so pokazali, kako se da sladko kuhati brez odpadkov.

Danes sta bila v osredju dogajanja tudi aktualni zmagovalec televizijskega šova MasterChef Slovenija Jaka Mankoč, ki je kuhal v tandemu s priznanim kuharjem in dolgoletnim spremljevalcem Sladke Istre Davidom Baisom (POMP catering) ter nekdanji zmagovalec Darko Klemen, ki je s svojo delavnico razveselil predvsem najmlajše.

Tudi sicer so najmlajši na svoj račun prišli z otroškimi delavnicami pod okriljem vivarija Bioexo Koper, Večgeneracijskega centra Morje, Morje Happy kids in Društva prijateljev mladine Koper.

Ljubitelji čokolade so lahko skozi ves dan spremljali mojstra Blaža Habjana, ki je v Deželi čokolade izdeloval sladke figurice, slaščičarski mojster Gorazd Potočnik pa je občinstvu predstavil molekularne elemente v sladicah. Zanimiva je bila tudi veganska delavnica s slovenskim veganskim društvom, na kateri so predstavili tapiokin desert s sadno kremo.

Istrski pridih so prireditvi danes zagotovo dodale članice TŠKD Sv. Miklavž iz Gračišča, ki so občinstvu predstavile pripravo zavajona, Šavrinke in Šavrini pa so prireditvi dodale tudi kulturno noto.

Zanimivo je bilo tudi na trgu ob Upravi za pomorstvo, kjer so bile vodene vinske degustacije. Prav tako je občinstvo lahko skozi ves dan okušalo zmagovalni muškat letošnje Sladke Istre (Sladki muškat 2017 Vinakoper), na Titovem trgu pa zmagovalno torto Sladke Istre 2018 – Slano doživetje in Najizvirnejšo sladico – Darovi Istre. Zmagovalce sladkih natečajev boste lahko okušali tudi jutri in v nedeljo. Naj torto Sladke Istre 2018 bo na Titovem trgu mogoče okušati v soboto in nedeljo med 12. in 15. uro, Najizvirnejšo sladico Istre pa med 16. in 19. uro, medtem ko bo zmagovalni muškat oba dni na voljo na stojnici Vinakoper.

Sladkanje na stojnicah in bogat program se bo nadaljeval tudi jutri in v nedeljo, med 9. in 19. uro. Več o programu na www.sladka-istra.si in Facebook strani Sladka Istra.