DomovNovicePRVIČ V ZGODOVINI: Koper in Trst povezana z električnimi avtobusi

PRVIČ V ZGODOVINI: Koper in Trst povezana z električnimi avtobusi

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Mesti Trst in Koper se bosta v bližnji prihodnosti čezmejno povezali tudi z redno avtobusno linijo z vozili na električni pogon. Na to temo so se danes v Trstu sestali župan Občine Trst Roberto Dipiazza, župan Mestne občine Koper Boris Popovič in predsednik uprave Petrola Tomaž Berločnik, v kratkem naj bi sledil tudi podpis pisma o nameri. 

»Gre za projekt zgodovinskih razsežnosti, prvič v zgodovini bomo namreč povezali dve mesti na trajnosti način – z električnimi avtobusi. Na Petrolu bomo poskrbeli za infrastrukturo, v tem primeru za električne super hitre polnilnice,« je po današnjem srečanju povedal predsednik uprave Petrola Tomaž Berločnik, nov projekt pa je pozdravil tudi prvi mož koprske občine Boris Popovič: »Z županom Trsta sva sklenila nov projekt, z električnimi avtobusi bova povezala naši mesti. Zelo sem vesel, da lahko sodelujemo pri tako pomembni pridobitvi.«

Da gre za pomemben projekt je prepričan tudi župan Občine Trst Roberto Dipiazza, ki verjame, da bo »še bolj povezal Trst in Koper, predvsem pa se z njim odpirajo tudi nove možnosti trajnostne povezave z letališčem Ronki«.

Poleg tržaške in koprske občine bi pri vzpostavitvi nove mednarodne avtobusne povezave sodelovali še družbi Arriva in Petrol, ki bi poskrbel za vso potrebno infrastrukturo, in sicer postavitev polnilnic za polnjenje električnih avtobusov na glavnih avtobusnih postajah v Kopru in  Trstu ter vzpostavitev infrastrukture za polnjenje električnih vozil v mestu, ki bi bila namenjena javnemu polnjenju in kasnejši morebitni vzpostavitvi alternativnih oblik prevoza v smislu e-taksijev in e-shuttle prevozov.

Avtobusna povezava z električnimi avtobusi med Trstom in Koprom, ki predstavlja prvo tovrstno mednarodno povezavo v Evropi, naj bi bila vzpostavljena v okviru obsežnega projekta Multi-E, s katerem namerava konzorcij partnerjev kandidirati za pridobitev nepovratnih evropskih sredstev.