DomovNoviceV Kopru nova ležišča za študente

V Kopru nova ležišča za študente

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Univerza na Primorskem je od Luke Koper pridobila stavbo v Prisojah in s tem 160 novih ležišč za študente, za kar bo odštela slabih 2,5 milijona evrov. Pred univerzo so veliki izzivi in brez novih študentskih namestitev ne gre, je poudaril rektor Dragan Marušič. Kot je povedal, se bodo zdaj bivalne kapacitete v Kopru povečale za 50 odstotkov.

Do današnjega slovesnega podpisa prodajne pogodbe je prišlo do dolgotrajnem postopku po tem, ko je Univerza na Primorskem (UP) oktobra lani prejela končno soglasje ministrstva za finance za pridobitev sredstev za nakup objekta.

Rektor UP prof. dr. Dragan Marušič, predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel in član uprave Luke Koper Metod Podkrižnik. Foto: Alen Ježovnik

Vselitev v nov študentski dom Prisoje bo možna že v tekočem študijskem letu, saj v okviru prenove niso predvidena večja dela. 

Predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel je izrazil zadovoljstvo, da so prišli do konca postopka in da lahko pomagajo univerzi, da se razvija v pravo smer. Rektor Marušič pa je spomnil, da koprska univerza povečuje vsebine in programe, tudi v povezavi z drugimi univerzami in ustanovami po svetu, “kar nam je res manjkalo, pa je bil en spodoben študentski dom”. Pred univerzo so po njegovih besedah veliki izzivi in “brez tega, da imamo kam namestiti študente, ne gre”.

V objekt dosedanjega samskega doma, katerega del kapacitet so še zdaj uporabljali tudi študenti UP, po Marušičevih besedah ne bodo potrebni večji posegi in s tem povezana dodatna vlaganja, pač pa bo šlo zgolj za manjše preureditve.

Sicer pa le vsak četrti študent primorske univerze biva v študentskih domovih, kar je obratno razmerje kot na univerzah v Ljubljani in Mariboru. Poleg tega imajo vsako leto več tujih študentov – letos prek 400, v naslednjem študijskem letu pa pričakujejo, da bodo presegli številko 500. Prav zato je pridobitev novih kapacitet tako pomembna. Kot je poudaril Marušič, bodo z zadnjo pridobitvijo v samem Kopru kar za 50 odstotkov povečali bivalne kapacitete za študente.

Kot je dodal glavni tajnik univerze Danijel Božič, tečejo tudi postopki za odkup sosednje stavbe v Prisojah, kjer domuje starejši samski dom, ki pa je trenutno neuporaben in bi bil pred morebitno vselitvijo potreben prenove.