DomovNoviceRecite nasilju odločen NE!

Recite nasilju odločen NE!

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Tudi letos bomo v Sloveniji, 25. novembra, obeležili mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami. Zgodbe žensk, ki se zaradi nasilja partnerja odločijo, da se umaknejo in poiščejo pomoč zase in za otroka je namreč iz dneva v dan več.

Kot so sporočili iz varne hiše Kras, je največkrat povzročitelj nasilja partner, za katerega so ženske, žrtve nasilja v družini, na začetku zveze verjele, da je njihova prava ljubezen. Prva dejanja nasilja ženske navadno poskusijo opravičevati s povzročiteljevo utrujenostjo, jezo, …

Čeprav je za nasilje vedno odgovoren tisti, ki nasilje povzroča, v večini primerov, ženske postopoma začnejo verjeti, da so krive same, ker se niso dovolj potrudile, ker niso dovolj dobre, pozorne in prav zato je še toliko težje zapustiti tak odnos.

Foto: hr.n1info.com

Ob Mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami, ki ga obeležujemo 25.novembra, se bomo spomnili na to, da so ženske še vedno najpogosteje žrtve nasilja prav doma, s strani oseb, ki so jim najbližje. Največkrat je to partner, lahko pa so povzročitelji nasilja tudi starši, odrasli otroci ali drugi člani družine. To potrjujejo podatki policije, ki kažejo, da so ženske, ki so bile žrtve prijavljenih nasilnih kaznivih dejanj, največkrat prav žrtve nasilja v družini. V povprečju je takih žrtev v Sloveniji vsako leto okoli 1.600. Zaradi umora, kot skrajne oblike nasilja v družini jih vsako leto umre od 5 do 10.

Tudi letos bodo ob dnevu boja proti nasilju nad ženskami različna društva in centri ozaveščali ženske po vsej Sloveniji o tem kako pomembno je spregovoriti in se rešiti začaranega kroga, ki ga s seboj prinese nasilje.

Pomoč v primerih nasilja v družini nudijo policija, centri za socialno delo in nevladne organizacije. Varen umik in podporo zagotavljajo krizni centri za žrtve nasilja, nadaljnjo pomoč in bivanje pa tudi varne hiše. Potrebno je le spregovoriti in se osvoboditi.