DomovNoviceZaradi alkohola na koprskem območju kar 10 nesreč s smrtnim izidom

Zaradi alkohola na koprskem območju kar 10 nesreč s smrtnim izidom

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Na slovenskih cestah približno vsaka deseta prometna nesreča nastane kot posledica vožnje pod vplivom alkohola. Prav tako alkohol botruje vsaki tretji smrtni prometni nesreči. Lani so alkoholizirani udeleženci na območju Slovenije povzročili 41 smrtnih prometnih nesreč in 1009 prometnih nesreč s telesnimi poškodbami, kažejo podatki policije.

V letošnjem letu so koprski policisti v desetih mesecih obravnavali 996 povzročiteljev prometnih nesreč. Med nesrečami jih je bilo 114 posledica vožnje pod vplivom alkohola, zgodilo pa se je 10 prometnih nesreč s smrtnim izidom. Povprečna stopnja alkoholiziranosti je bila 1,60 grama alkohola na kilogram krvi, kar je več kot lani, ko je bila povprečna izmerjenega stopnja alkohola 1,38, so zapisali na PU Koper.

Preventivna akcija Slovenija piha 0,0 je že v polnem teku. Foto: policija.si

Policija vsem udeležencem v cestnem prometu svetuje, da se v primeru uživanja alkoholnih pijač ne odločajo za vožnjo z vozilom, da prilagodijo hitrost vožnje stanju in razmeram na cesti ter da so vozniki pozorni na šibkejše udeležence v cestnem prometu.

Sicer pa v času med 6. in vključno 12. novembrom po vsej Sloveniji poteka evropsko usklajen poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov v okviru akcije Slovenija piha 0,0, ki jo že drugo leto zapored organizira ministrstvo za zdravje v sodelovanju s policijo in drugimi organizacijami.