DomovNoviceSLOVENIJA PIHA 0,0: Trezni za volan

SLOVENIJA PIHA 0,0: Trezni za volan

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Pred nami je čas martinovanj, z vidika prometne varnosti pa tudi eno od bolj kritičnih obdobji v letu. Zato v Zavodu Varna pot danes pripravljajo preventivno akcijo Čista nula, čista vest, s katero želijo predvsem mlade voznike opomniti, da cesta ne odpušča prevelikih napak ter da brezglavo ravnanje, zabava in alkohol ne sodijo v promet.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, se zavod s svojo akcijo priključuje vseslovenski akciji policije in ministrstva za zdravje Slovenija piha 0,0, katere namen je zmanjšati število opitih in omamljenih voznikov, obenem pa nagraditi tiste, ki spoštujejo pravila in za volan ne sedejo pod vplivom substanc.

Pri svojih aktivnostih bodo mlade voznike spodbujali, da ne pijejo alkohola. Poleg tega bodo vabili na preizkus alkoholiziranosti. Tiste, ki bodo imeli rezultat 0,0 bodo tudi simbolično nagradili. V primeru, da test pokaže opitost, moderator opozori na nevarnosti in zakonska določila ter voznika spodbudi, da ne vozi in naj uporabi drugo prevozno sredstvo.

Aktivnosti v okviru vseslovenske akcije Slovenija piha 0,0 pa bodo usmerjene v bližino gostinskih lokalov, zabaviščnih prostorov in krajev, kjer se zadržuje večje število ljudi. Policisti bodo poleg vožnje pod vplivom alkohola preverjali tudi prisotnost drog in drugih psihoaktivnih snovi.

V prvi polovici letošnjega leta so alkoholizirani udeleženci povzročili 763 prometnih nesreč, od tega 20 prometnih nesreč s smrtnim izidom in 66 s hudimi telesnimi poškodbami. V istem obdobju je življenje izgubilo 16 mladih oseb, starih od 16 do 34 let, 76 se jih je huje, 1218 pa lažje poškodovalo, so sporočili iz zavoda.