DomovNoviceVolišča so se odprla

Volišča so se odprla

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Po vsej Sloveniji so se natanko ob 7. uri odprla vrata več kot 3000 volišč, na katera se bo lahko odpravilo približno 1,7 milijona volilnih upravičencev in med dvema kandidatoma, ki sta se uvrstila v drugi krog volitev, izbralo novega predsednika republike. Volivci lahko svoj glas oddajo do 19. ure, dotlej pa še vedno velja volilni molk.

Svoj glas v prid enemu izmed kandidatov – aktualnemu predsedniku Borutu Pahorju ali kamniškemu županu Marjanu Šarcu – bo lahko oddalo 1.716.039 volilnih upravičencev na 3194 voliščih po Sloveniji in v tujini.

Odprlo se je namreč 3074 rednih voliščih v Sloveniji in 88 volišč omnia, ki so namenjena tistim, ki želijo glasovati zunaj kraja stalnega prebivališča. Več kot polovica volišč v Sloveniji, in sicer 1790, je dostopnih invalidom. Volivci v tujini pa bodo lahko glas oddali na enem izmed 32 volišč na diplomatsko-konzularnih predstavništvih.

Volivci so obvestila o volišču in dnevu glasovanja na dom prejeli že pred prvim krogom, veljajo pa tudi za drugi krog. Na volišča lahko pridejo tudi brez obvestila, glasujejo pa na istem volišču kot v prvem krogu.

Foto: ekoper.si

Glasujejo z veljavnim osebnim dokumentom, volivec pa bo po prihodu na volišče prejel glasovnico, na kateri je tudi posebno navodilo, kako se glasuje. To stori tako, da na glasovnici formata A5 obkroži zaporedno številko pred imenom kandidata, za katerega glasuje. Kandidata sta na glasovnici navedena po naslednjem vrstnem redu: Borut Pahor in Marjan Šarec.

Pri ugotavljanju, ali je glasovnica veljavna, imajo prednost oznake, kot so določene v navodilu, sicer pa bo veljavna vsaka glasovnica, na kateri bo volja volivca jasno razvidna.

Vse do zaprtja volišč je še vedno treba spoštovati volilni molk. V tem času je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala h glasovanju za enega od kandidatov. Prijave kršitev volilnega molka na telefonski številki 080 21 13 sprejema dežurna služba inšpektorata za notranje zadeve.

Prvi podatki o volilni udeležbi do 11. ure bodo znani okoli 12.30, o udeležbi do 16. ure pa okoli 17.30.

Po zaprtju volišč ob 19. uri pa bodo znani prvi delni neuradni izidi volitev. Državna volilna komisija (DVK) bo najprej, malo po 19. uri, objavila izide predčasnega glasovanja, ki je potekalo med torkom in četrtkom in na katerem je glasovalo 1,54 odstotka volilnih upravičencev. Nato bo DVK začela sproti objavljati delne neuradne izide nedeljskega glasovanja, odločitev volivcev pa naj bi bila jasna okoli 21. ure.

A to še ne bodo končni izidi glasovanja, saj bodo v ponedeljek prišteli še rezultate glasovanja po pošti iz Slovenije, teden dni pozneje pa še glasovnice, ki bodo prispele po pošti iz tujine.

Po izvolitvi bo novi predsednik, čigar pristojnosti so v Sloveniji sicer predvsem reprezentativne in protokolarne narave, mandat nastopil v soboto, 23. decembra, po izrečeni prisegi v državnem zboru.