DomovNoviceSkupaj hitreje do vode

Skupaj hitreje do vode

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

»Istra je enotna,« je po današnjem sestanku štirih obalnih občin s predstavniki Kluba istrskih poslancev povedal župan Mestne občine Koper Aleš Bržan. Tema današnjega sestanka so bile izredne razmere na področju oskrbe z vodo slovenske Istre in določitev drugega vodnega vira, ki bi v najkrajšem možnem času Obali zagotovil dodatnih 500 litrov surove vode na sekundo.

»Danes smo se sešli zato, ker je slovenska Istra edina slovenska pokrajina, ki nima dovolj vode, naš edini vodni vir pa je po izlitju kerozina ob iztirjenju vlaka v Dolu pri Hrastovljah zelo ogrožen. Država je po nesreči sicer reagirala hitro in ustanovila delovno skupino za določitev dodatnega vodnega vira, ki pa je pripravila le projektno nalogo za izdelavo študije za proučitev variant, katere izdelava bi se lahko zavlekla celo v prihodnji mandat. Gre za našo ustavno pravico do pitne vode in ne moremo čakati tako dolgo.«

»Naj poudarim, da nihče izmed sodelujočih na današnjem sestanku ni imel možnosti odločanja o dodatnem vodnem viru za Istro, ko je bil za to še čas,« je novinarkam in novinarjem povedal Bržan in pojasnil, da te možnosti nista imela niti sedanji predsednik vlade niti sedanji minister za okolje prostor. »Zato pozdravljam odločenost države, da problem naše vodooskrbe reši celovito in dolgoročno in verjamem, da bomo skupaj našli najboljšo rešitev. Opozarjam pa, da bomo v primeru, da bomo morali prihodnje leto sredi poletja svojim občanom in državljanom deliti vodo iz cistern na trgu in zapirati hotele in tovarne, medtem ko bo stroka še vedno proučevala večkrat proučeno, za to odgovorni vsi mi.«

Zato so se na zadnji koordinaciji župani odločili, da sami podajo predlog dodatnega vodnega vira, in sicer za lokacijo Malni, ki je bila že podrobno preučena in dokazano lahko zagotovi dovolj vode za Istro.

Istrskim poslancem so pojasnili, da njihov predlog ne pomeni nasprotovanja izdelavi študije, ponuja le bistveno hitrejšo in bolj učinkovito pot iz izrednih razmer. »Noben predlog rešitve za nas sicer ni nesprejemljiv, ne moremo pa sprejeti odlašanja odločitve. Moramo zagovarjati interese naših občank in občanov, ne pa interesov posameznih vodovodov in prelaganja odločitev v prihodnost,« je povedal Bržan.

Istrski poslanci so županom zagotovili svojo pomoč in obljubili sodelovanje pri nadaljnjih korakih k ureditvi oskrbe z vodo v slovenski Istri.