DomovKulturaSlavili so detajli, vzorci in vezenine

Slavili so detajli, vzorci in vezenine

KulturaNaši krajiNoviceProsti časSlovenija Preglej vse novice
Deli vsebino

Zmagovalka letošnjega modnega dogodka Stylo 2019 je Nina Žnidaršič, ki se je množičnemu občinstvu v dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru sinoči predstavila s kolekcijo vzorčastih in barvitih ženskih oblačil s pristnim etnom pridihom. Navdih za kroje je iskala v tradicionalnih oblačilih Eskimov, od katerih je uporabila oblike, barve in vzorce, jih nadgradila z vezeninami in različnimi tekstilnimi kosi ter jih z dodatki spretno prenesla v sodobni čas.

Občutki so fenomenalni in nepopisni, zmage sploh nisem pričakovala,” je po razglasitvi dejala letošnja zmagovalka Nina Žnidaršič doma iz Šentvida pri Stični, sicer študentka drugega letnika podiplomskega študijskega programa Oblikovanje tekstilij in oblačil na Naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani. Na vprašanje, kaj je po njenem najbolj prepričalo strokovno komisijo, je odgovorila preprosto in brez oklevanja: “Oblačljivi kosi z veliko detajli”. Izhodišče njenega dela so bili Eskimi in njihova tradicionalna oblačila, ki so jo pritegnili ravno zato, ker v nasprotju z nami, ki imamo vsega dovolj in še več, živijo v pomanjkanju. »Pritegnil me je ta njihov vsakodnevni boj za življenje, za preživetje,« je dejala. Še zlasti so ji všeč različni detajli in ročna dela kot so vezenine, pletenje in makrame, ki jih spretno kombinirala z novimi materiali, vzorci in barvami ter tako ustvarila sodobno kolekcijo s pristnim etno pridihom. Za zmago je prejela denarno nagrado v višini 1.500 evrov in možnost predstavitve v slovenski izdaji modne revije Elle.

Sinoči smo v do zadnjega kotička zapolnjeni dvorani sv. Frančiška Asiškega lahko spremljali še dela sedmih mladih oblikovalcev – Jake Podgorška, Ines Čeperlin, Valentine Kolander, Petre Jerič, Admirja Kapiča, Zale Hrastar in Kristi Komel – ki jih je strokovna komisija izbrala med 15 prijavljenimi na javni natečaj Centra mladih Koper. Vsak od njih se je predstavil s štirimi kosi oblačil in svojo zgodbo, ki je sledila letošnji temi natečaja Nazaj v prihodnost.

Kot prva se je predstavila Petra Jerič, ki je navdih našla v življenju in delu slovite fotografinje Diane Arbus. Podobno kot Arbusova je tudi Petra s svojo kolekcijo želela poudariti unikatnost in lepoto vsakega posameznika, kar je skušala doseči z uporabo posebnih tehnik, s katerimi je obdelala sicer brezhibne in gladke umetne materiale. Veliko navdušenja je požela tudi kvačkana tekstura oblačilnih kosov Jake Podgorška, ki je želel s kolekcijo vsaj za trenutek ustaviti čas in se naužiti trenutka, tukaj in zdaj. Njegova namen je bil ustvariti oblačila kot ‘alternativno pokrajino’, ki bi imela pomirjujoč vpliv, hkrati pa bi nas navdajala z zavedanjem, kdo sploh smo, kar je v današnjem času še posebej pomembno. Tretja se je s svojo zbirko oblačilnih kosov, ki jih je poimenovala Ples v dežju, na modni brvi predstavila Valentina Kolander, ki je k procesu oblikovanja je pristopila instinktivno in katarzično. S prav posebno kolekcijo Hailstorm alert, ki jasno odraža kontrast med sodobno, poslovno žensko in gospodinjo, značilno za 50. leta, se je nato predstavila še Kristi Komel. Sestavni del oblačil, ki jih je predstavila, je odpadna sadjarska protitočna mreža, ki opozarja na problematiko onesnaževanja okolja in podobno, kot vloga ženske v preteklosti, zahteva spremembo. Okoljska ozaveščenost se je odražala tudi v kolekciji Zale Hrastar, ki je sestavljena iz preprostih silhuet, s poudarkom na preoblikovanju odpadnega materiala s tradicionalnimi in novimi tehnologijami. Pridevniki, ki najbolje opišejo razigrane kroje, nastale po navdihu Gore Odrešitve, so pozitivnost, mladost, barvitost, veselje, optimizem in trajnost. Vodilo kolekcije Ines Čeperlin, ki temelji na razvoju tehnike gubanja materialov s pomočjo gumbov,  so bile močne ženske iz osemdesetih let prejšnjega stoletja in draperije Donne Karan. Kot zadnji se je predstavil mladi Admir Kapić, ki je svoj navdih našel med raziskovanjem vzroka za razmah masovnega potrošništva v 60 in 70 letih. Njegova kolekcija Metamorphosis je navdušila s čistimi kroji, močnimi barvami in rožnatimi vzorci.

Kot je pred samo razglasitvijo povedala predstavnica strokovne komisije modna poznavalka, novinarka in voditeljica Lorella Flego, so bile letošnje kolekcije barvite in izredno dodelane, kar kaže na to, da so se mladi oblikovalci res potrudili. Četrta edicija je bila tudi zanjo najboljša do sedaj, kar je vsekakor pozitivno, saj pomeni, da prireditev iz leta v leto dobiva na veljavnosti. To so prepoznali tako mladi oblikovalci, kot tudi tisti, ki so se odzvali vabilu na sinočnji večer, saj je bilo med obiskovalci kar nekaj znanih obrazov.

Navdušenja nad včerajšnjim dogodkom ni skrivala niti vodja projekta, Kristina Radovčič, ki pričakuje, da  bo peta izvedba natečaja Stylo 2020 še boljša. »Letošnji odziv nas je izjemno presenetil, na natečaj smo namreč prejeli 15 prijav, med njimi pa je komisija izbrala osem finalistov. Ker so bile vse kolekcije izjemno dobro pripravljene in so imele svojo zgodbo, je bilo jasno, da bo odločitev o zmagovalcu težka. Nini Žnidarčič čestitam in ji želim veliko uspehov na njeni nadaljnji ustvarjalni poti.«

Foto: Jaka Ivančič

Celotno fotogalerijo si lahko ogledate tukaj.