DomovNoviceSlepi in slabovidni učencem OŠ Dekani predstavili del svojega življenja

Slepi in slabovidni učencem OŠ Dekani predstavili del svojega življenja

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Mestne občine Koper je pred dnevi na pobudo koordinatorke Sveta za invalide Mestne občine Koper Olge Franca ter učiteljic Tarcizije Kofol in Mirele Valentič obiskalo učence Osnovne šole Dekani in jim predstavilo realno življenje oseb s posebnimi potrebami.

Članice in člani Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Koper so učencem prikazali funkcije in koristnost ultra zvočne bele palice, ki zaznava ovire od pasu do glave in slepi osebi preko senzorjev, navigacije in drugih funkcij pomaga iskati poti brez ovir od svojega bivališča do željnega cilja.

Učenci so z zanimanjem prisluhnili, kako slepa oseba prebere zapis v brailovi pisavi, naj bo to v časopisu ali knjigi, ter se iz prve roke seznanili s tem, kako se slepa oseba šola, kako gre sama v trgovino, nakupuje in plača na blagajni brez pomoči tretje osebe. Pri tem si po prikazanem s strani članov društva pomagajo s pomočjo pametnega telefona, ki preko kamere prebere in zapis pretvori v govor.

Ob spoznavanju prikaza različnih iger, ki so prilagojene za slepe in slabovidne, so se učenci lahko preizkusili v hoji z belo palico in dobili zapis svojega imena v brailovi pisavi. Najbolj presenečeni pa so bili nad tem, da slepi in slabovidni igrajo nogomet, se merijo v lokostrelstvu in drugih športih, seveda s prilagojeno opremo in posebnimi pravili.

Ob koncu predstavitve, ki je požela veliko zanimanja med učenci, se je ravnateljica OŠ Dekani Selina Lešek zahvalila sodelujočim. Predsednik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Safet Baltič pa se je županu Alešu Bržanu zahvalil za to, da je Mestna občina Koper na pobudo Olge Franca ustanovila Svet za invalide, ki deluje v korist vseh oseb s posebnimi potrebami pri izboljševanju življenjskega okolja.

Foto: Osnovna šola Dekani