DomovNoviceSpominske slovesnosti ob Dnevu spomina na mrtve

Spominske slovesnosti ob Dnevu spomina na mrtve

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

V koprski občini tudi letos pripravljajo več spominskih slovesnosti ob Dnevu spomina na mrtve.

Sleherno leto se dijaki koprskih srednjih šol s krajšo slovesnostjo in polaganjem vencev ob spominsko obeležje na pročelje Armerije spomnijo na padle borce in žrtve za svobodo iz Kopra, Šalare, Semedele in Žusterne, ter na padle prostovoljce mednarodnih brigad španske republikanske vojske. Letos jih je s prisotnostjo počastil tudi koprski podžupan Peter Bolčič.

 

Komemorativne slovesnosti in polaganje vencev, ki jih v sosednji Italiji organizirajo tri obalne občine, tukajšnje borčevske organizacije, društvo Sever in Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Slovenska Istra, se bodo nadaljevale danes. Koprska delegacija bo vence pri spomenikih padlim borcev v Italiji najprej položila v Miljah, in sicer ob 14.30, nato v Dolini, ob 15. uri, na Katinari, ob 15.30, ter ob 16. uri, ko se bodo delegacije vseh treh Obalnih občin udeležile osrednje komemoracije v tržaški Rižarni.

Dve spominske slovesnosti pa se bosta zvrstili še prihodnji teden, v torek, 30. oktobra. Prva, v spomin žrtvam požiga vasi 28. maja 1944 in ostalim padlim za svobodo, bo ob 12. uri, na pokopališču v Gabrovici, druga, s katero se bodo spomnili padlih v Podgorju, pa bo ob spomeniku na pokopališču v Podgorju ob 16. uri.