DomovKulturaStreet Art Fest Koper v polnem teku

Street Art Fest Koper v polnem teku

KulturaNaši krajiNoviceTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

Stene na različnih lokacijah v Kopru že dobivajo novo podobo. Od prejšnjega tedna so na delu ulični umetniki, ki z različnimi tehnikami ustvarjajo sveže vsebine.

Pretekli četrtek, 25. maja, so se v Kopru zbrali mladi umetniki, ki so pričeli z delom v okviru Street Art Festa Koper. Druga izvedba festivala je že postregla z zanimivimi vsebinami ob koncu tedna. Na Obalni cesti že nastaja skupinski mural podvodnega sveta in razbitin ladje Rex, ravno tako je na nekdanji avtobusni postaji med Istrsko in Krožno cesto ustvarjal Svit Pregelj. Prizorišče festivala je bilo tudi Skladišče Libertas, kjer sta v petek nastopila rap duo PTČ in industrijski hiphop duo Primal Alchemy, v soboto pa so v okviru VJ Graffiti ob glasbeni spremljavi zaključili s poslikavo murala. Programsko zanimiv je bil tudi Grafiti Contest, tekmovanje, na katerem so umetniki v ustvarjali pred publiko.

Danes se program poslikav nadaljuje na Obalni cesti, v Centru mladih Koper bo Tine Dekorti v popoldanskih urah izvedel tečaj grafitiranja, dan pa se bo zaključil s predavanjem Helene Konda »Razvoj grafitov in likovne ulične umetnosti skozi čas«. Program festivala se bo nadaljeval še vse do srede.

Delo mladih umetnikov so si danes ogledali tudi predstavniki organizacij, ki vodijo skupno komunikacijsko kampanjo Odmev mladosti. S kampanjo želijo poudariti, da bi moralo mladinsko delo postati del vsakega mladega človeka, saj ustvarja neprecenljive učinke in mu omogoča, da v svoji mladosti pridobi nova znanja in prakse za osebnostni razvoj. Odmevu mladosti se pridružuje 34 mladinskih centrov in drugih mladinskih organizacij iz cele Slovenije, ki v maju izvajajo aktivnosti za mlade na področju aktivnega državljanstva, kulture, zdravja, športa, okolja in drugih področij ter tako prikazujejo pestrost mladinskega dela na terenu v lokalnih okoljih.

Sprejema v Kopru so se danes udeležili mag. Tina Kosi, v. d. direktorice URSM, Uroš Skrinar, direktor nacionalne agencije MOVIT, program Erasmus+ in Evropska solidarnostna enota, Eva Kotnik, predsednica Mladinskega sveta Slovenije in mag. Maja Hostnik, direktorica Mreže MaMa. Gostom iz Ljubljane in mladim ustvarjalcem sta se pridružila tudi Mateja Hrvatin Kozlovič, podžupanja Mestne občine Kope, in Andrej Erzetič, svetovalec župana Mestne občine Koper za digitalno preobrazbo in predsednik sveta Zavoda za mladino, kulturo in turizem Koper. Goste sta sprejeli direktorica Zavoda Mojca Voska in vodja oddelka za mladino na Zavodu Jana Otočan.

Po uvodnem razgovoru o izzivih, problematikah in dobrih praksah so se gostje odpravili na centralno prizorišče Street Art Festa na Obalno cesto in se tudi sami preizkusili v ustvarjanju grafitov.

Foto: CMK