DomovNoviceSvet v presežkih: Plaža, ki ji ni konca

Svet v presežkih: Plaža, ki ji ni konca

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Slovenska pokrajina je sinonim za raznolikost, na sorazmerno majhnem prostoru se namreč stikajo alpski in kraški svet, hribovja in nižine, piko na i pa ji daje njen obalni del.

Slovenska obala je sicer kratka, a ponuja veliko zanimivosti, ki jo delajo prijetno za življenje ali kratek obisk. Zgodovinska mesta s Koprom na čelu ponujajo obiskovalcem spoznavanje utripa primorskih mest nekoč in danes. Naravne danosti našega obalnega pasu omogočajo spoznavanje Slovenskega primorja skozi različne aktivnosti. Prav  razgibanost naše obale je tista, ki omogoča turizmu ob kreativnem upravljanju s prostorom neizmerne možnosti razvoja.

Slovenska obala je majhen, a lep delček sveta.

Obalni svet je raznolik, prostran in poln presežkov in če se manjše dežele spopadajo z izzivom, kako se kar najbolje predstraviti svetu, so druge že same po sebi zapisane svetu rekordov. Slovenska obala je dolga le 47 kilometrov, nekatere druge države pa se ponašajo z mnogo daljšimi obalnimi pasovi.

Najdaljša plaža na svetu Praia do Cassino

Za obisk najdaljše plaže na svetu se moramo odpraviti v daljnjo Brazilijo. Plaža Praia do Cassino velja za najdaljšo neprekinjeno peščeno plažo, ki se v dolžino razprostira več kot 240 kilometrov. Za primerjavo si lahko predstavljamo, da bi pot od Kopra pa vse do Maribora v celoti potekala po obalni cesti.

Najdaljša peščena plaža sveta. Foto: praiadocassino.com

Bel pesek in prijazni domačini

Toplo brazilsko podnebje, bele peščene plaže in prijazni domačini so esenca te sanjske plaže, kjer lahko vsak najde nekaj zase. Potapljanje, surfanje, spoznavanje brazilske kulture in kulinarike ali pa zgolj ležerno poležavanje je na voljo v objemu belega peska in toplega morja na in ob plaži Praia do Cassino. Če k temu dodamo še tradicionalno prijaznost in gostoljubnost lokalnega prebivalstva, je najdaljša plaža sveta kraj, kjer obiskovalci občutijo prvinski utrip Brazilije. Da so urejene plaže magnet za obiskovalce in pomemben člen v turizmu vsake obmorske dežele, ni več nobena skrivnost. Plažo Praia do Cassino letno obišče okoli 150.000 gostov.

Plaža je posebna tudi zaradi raznolikega ekosistema Foto: worldbeachclubs

Mozaik, ki sestavlja zgodbo

Poleg široke palete dejavnosti, ki jo ponuja veličastna plaža, je ta tudi domovanje pestrega in raznolikega živalskega sveta. Praia do Cassino je svojevrsten ekosistem, v katerem najdemo številne primerke iz rastlinskega in živalskega sveta. Celostna podoba plaže je torej mozaik širokega spektra življenja na in ob njej. Ob vseh danostih, ki jih ponuja plaža, postaja Cassino Beach  priljubljena turistična točka. Mesto Rio Grande, ki je od posameznih predelov plaže oddaljeno le nekaj kilometrov, pa še dodatno bogati plažo kot turistično destinacijo.

Velikost in tudi majhnost prinašata svoje prednosti in izzive. Če se slovenska obala v svetovne turistične vodnike težko zapiše po presežnikih v smislu velikosti, pa se prav gotovo lahko vanje zapiše po presežkih v urbanizaciji, gostoljubnosti in pestrosti na malem, a lepem delčku sveta. *