DomovNoviceSveti Miklavž praznuje

Sveti Miklavž praznuje

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Sveti Miklavž, ki goduje danes, je prvi od decembrskih dobrotnikov, ki po izročilu obdaruje otroke, marsikje pa tudi odrasle. Nekaterim je darila pustil ponoči, mnoge pa je obiskal že v torek, na predvečer svojega goda, ko je s spremstvom, angeli in parkeljni obiskal marsikatero mesto in hišo. Prav danes ga pričakujemo tudi v Kopru.

Ob 17. uri, bo v Taverni potekalo Miklavževanje za otroke, ki ga bodo popestrili pevski nastopi otroških pevskih zborov koprskih osnovnih šol. Zagotovo pa bo za vrhunec dogajanja poskrbel prihod Miklavža.

Tako bo danes pa vse do nedelje, 10. decembra, na trgu nasproti koprske tržnice (med Kavarno Triglav in Čajnico Vanilla) zaživel Miklavžev sejem. Na več kot 20 stojnicah boste lahko izbirali med lesenimi unikatnimi izdelki, voščilnicami, nakitom, umetniško keramiko, knjigami, pripomočki za peko sladic in celo hrano oziroma priboljški za vaše male štirinožne prijatelje. Prav tako boste med ponudbo na sejmu našli mesnine, vino, likerje, suho sadje, ikebane, aromatizirano sol in še marsikaj zanimivega, s čimer si boste olajšali skrbi pri nakupu prazničnih daril.

V Taverni bo potekalo Miklavževanje za otroke, ki ga bodo popestrili pevski nastopi otroških pevskih zborov. Foto: Vojko Rotar

Med četrtkom in nedeljo pa se bodo najmlajši, prav tako ob 17. uri, z Miklavžem lahko fotografirali in družili na Miklavževem sejmu, medtem ko bo vse dni sejma ob 17.30 na programu tudi branje pravljic s knjigarno Libris.

V pričakovanju Miklavža in Miklavževega sejma

Kdo je bil Miklavž?

Miklavž ali Nikolaj je bil v 4. stoletju škof v mestu Mira, današnji Demre v Turčiji, in je krščanski svetnik. Marsikje njegov god razumejo kot dan krščanske dobrodelnosti, saj se z materialnimi darovi spomnijo zapuščenih, revnih in osamljenih otrok.

Gre za enega najbolj priljubljenih svetnikov, saj je z njim povezano tradicionalno obdarovanje. Običaj izhaja iz Nikolajeve radodarnosti in solidarnosti. Ko sta mu starša zapustila premoženje, ga je razdelil med reveže, sam pa postal redovnik.

Nastop Miklavža s spremstvom in obdarovanje otrok sta postala javna prireditev med svetovnima vojnama. Po 2. svetovni vojni je taka oblika miklavževanja zamrla, saj je vlogo sv. Miklavža kot decembrskega obdarovalca na javnih mestih nadomestil dedek Mraz. V 90. letih 20. stoletja pa so Miklavževe javne nastope obudili. V sodobnem času so v večjih mestih obvezen sestavni del decembrskih prireditev.