DomovNoviceSvetovno znani Jean Guillou obiskal Koper

Svetovno znani Jean Guillou obiskal Koper

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Koper je dan zatem, ko so v mesto prispeli prvi sestavni deli veličastnih orgel, ki bodo že čez dve leti krasile koprsko stolno cerkev, obiskal njihov snovalec, znan francoski skladatelj, pianist in pedagog Jean Guillou. Ob tej priložnosti ga je sprejel župan Mestne občine Koper Boris Popovič, ki je skladatelju v dar predal tudi protokolarno darilo.

“Zelo sem vesel, da bodo orgle prišle v koprsko stolno cerkev, kar je zame prav nenavadno, saj sem svoje orgle vedno snoval za koncertne dvorane in sem se temu izogibal. Tu pa ste me prepričali ljudje, s svojim temperamentom, pozitivno energijo in odlično delovno skupino, ki bo orgle postavljala. Vesel, sem, da se bodo orgle poleg liturgičnega izvajanja glasbe uporabljale še naprej tudi za koncertno dejavnost, kjer bodo kot sem razumel med drugim odlična spremljava pevskim zborom,” je za eKoper povedal Jean Guillou.

Foto: ekoper.si

“Zagotovo je imelo veliko vlogo pri izboru kam bodo moje orgle šle tudi to, da ima vaša cerkev neverjetno akustiko, pa tudi sicer sem vesel, da se ta nahaja prav na območju, ki povezuje Slovenijo z Italijo in Hrvaško. Ste namreč na območju, kjer je prisotna medkulturnost, kar pomeni, da bo glasba, ki jo bodo organisti izvabili iz moji orgel dosegla res veliko ljubiteljev glasbe,” je še pojasnil Jean Guilllou in izrazil veselje, da so selitev znamenitih orgel v Koper podprle številne institucije in društva kot tudi Mestna občina Koper.

Ključna elementa, ki sta bila podlaga za odločitev, sta bila namreč prav široka podpora vlogi s strani številnih inštitucij in posameznikov, ki delujejo na področjih glasbenega izobraževanja, poustvarjanja in organizacije glasbenih dogodkov in aktivna vključitev in podpora projektu s strani Mestne občine Koper.

Jean Guillou v družbi soproge. Foto: ekoper.si

Prvi sestavni deli orgel, ki sta jih v skladu z načrti Jeana Guillouja leta 1988 izdelala svetovno znana orglarja Kleuker in Steinmeyer, so torej že v Kopru, naslednjo pošiljko pa pričakujejo ta teden.

Orgle bodo s Poljske, kjer so bile orgle varno skladiščene, v Koper pripotovale v skupno šestih tovornjakih. Gre za kar 6054 piščali in 68 registrov – štiri manuale, ki so narejeni iz plemenitih kovin in lesa, v skupni teži 17,5 tone.

Kot nam je zaupal koprski župnik Primož Krečič, je prvi korak k postavitvi orgel načrtovanje in gradnja novega kora, kjer bo dovolj prostora tudi za petdeset pevcev  in manjši orkester.

Dosedanje orgle koprske stolnice. Foto: ekoper.si

“V prihodnjih dneh tako pričakujemo konservatorski program, ki bo izhodišče za izdelavo projekta za izgradnjo novega kora. Stari kor je namreč dotrajan,« je bil jasen koprski župnik, ki nam je še zaupal, da bodo dosedanje orgle koprske stolnice, ki so bile izdelane leta 1790 in tako predstavljajo pomembno zgodovinsko in kulturno dediščino, restavrirane in nato po vsej verjetnosti postavljene v cerkvi svetega Bassa na Prešernovem trgu v Kopru.

Do konca leta 2020 naj bi v Kopru zadoneli torej prvi toni iz “novih” orgel.