DomovNoviceTekaško obarvan istrski vikend povezal generacije tekačev

Tekaško obarvan istrski vikend povezal generacije tekačev

Naši krajiNoviceŠport Preglej vse novice
Deli vsebino

Istrski maraton brez dvoma velja za največji rekreativni športni dogodek v slovenski Istri, ki se ga vsako leto udeležilo veliko število tekačev in navijačev. Tako je bilo tudi letos, na že 8. ediciji prireditve, ki je po dveh letih premora postregla z odličnim vzdušjem in pestrim spremljevalnim programom. V kraljevi disciplini, v kateri je nastopilo 200 tekačev, sta letos slavila Klemen Rojnik in Jasmina Kozina Praprotnik.

Maratonci so se letos na preizkušnjo podali v ankaranski občini, tekače na rekreativnem teku in polmaratonu pa sta v koprskem mandraču pred začetkom teka pozdravila koprski župan Aleš Bržan in član uprave Luke Koper Vojko Rotar ter jim zaželela veliko sreče in dobre volje.

Med najhitrejšimi na najzahtevnejši 42-kilometrski preizkušnji od Ankarana mimo Kopra in Izole do strunjanskih solin in nazaj, so letos slavili novi obrazi. S časom 2:44:24 je letos bil najhitrejši Klemen Rojnik, dobri dve minuti za njim sta skoraj istočasno v cilj pritekla Jure Orehek (drugo mesto) in Mitja Potrč. Med maratonkami je bila s časom 3:30:31 najhitrejša Jasmina Kozina Praprotnik, drugo mesto je osvojila Maja Podvratnik, tretje pa Alma Rihtaršič.

Medtem ko je  42-kilometrsko preizkušnjo odteklo približno 200 tekačic in tekačev, se jih je v 21-kilometrskem polmaratonu preizkusilo nekaj čez tisoč, približno toliko kot tudi na 9,7 kilometrskem rekreativnem teku. Večina tekačev je bila iz Slovenije, od tega približno polovica Primorcev, je pa tudi letos nastopilo kar nekaj tekačev iz tujine, ki naj bi prihajali iz kar šestnajstih držav, med drugim iz oddaljene Kanade.

Tekaško obarvani istrski vikend se je sicer začel že v soboto, ko se je na Kapkovih tekih preizkusilo približno 450 otrok, nakar je družine čakal še spremljevalni program na Ukmarjevem trgu. Tam so se lahko v družbi pevke Tinkare Kovač in drugih nastopajočih napojili in se podružili številni obiskovalci in udeleženci vikend obravanega maratona v osrčju Slovenske Istre.

Z organizacijo in udeležbo so zadovoljni tudi v društvu Istrski maraton. »Vse se nam je poklopilo, tudi vreme je bilo na koncu nad pričakovanji. In kar je najpomembnejše, vsi tekači so varno pritekli v cilj, pomoč medicinskega osebja na srečo ni bila potrebna,« je bil po koncu prireditve zadovoljen Simon Rusjan, dolgoletni sodelavec Istrskega maratona, ki je letos prvič vodil organizacijo te prireditve.

Foto: MOK, Istrski maraton Slovenija, Tomaž Primožič – FPA