DomovNoviceTitov trg bo kulisa opernega spektakla Nessun dorma

Titov trg bo kulisa opernega spektakla Nessun dorma

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Osrednji mestni trg v Kopru bo že ta ponedeljek, 7. avgusta, ob 21. uri, prizorišče veličastnega opernega spektakla, ki bo občinstvu postregel s koncertom opernih arij, združenih pod imenom »Nessun dorma«. Društvo Societa’ Filarmonia, z Alfredom Barchijem na čelu, ki tudi tokrat pripravlja nepozabno glasbeno doživetje, se je koprskemu občinstvu sicer predstavilo že leta 2014, z znamenito opero Seviljski brivec.

Le dobra tri leta po tem, ko smo bili v Kopru deležni vrhunske izvedbe ene najbolj znamenitih oper skladatelja Gioachina Rossinija »Seviljski brivec«, se projekt »Il carro di Tespi« vrača na »mesto zločina«. Tokrat s koncertom opernih arij »Nessun dorma«, ki so v zadnjih letih dosegle kultni status in so postale tudi zaščitni znak najbolj znanega opernega pevca, Luciana Pavarottija.

Poleg znamenite Pucinijeve arije Nessun dorma, ki jo bodo odigrali v sklepnem dejanju opernega večera, bodo glasbeniki postregli tudi z nekaterimi nič manj znanimi arijami svetovnih skladateljev, kot so Rossini, Puccini, Catalani, Donizetti, Verdi, Bellini in Mozart.

Pri letošnji izvedbi projekta sodeluje kar 110 profesionalnih članov: orkester, ki ga sestavlja 48 glasbenih mojstrov – profesorjev, 5 opernih pevcev, 30-članski operni pevski zbor in izkušeno ter visoko kvalificirano tehnično osebje, ki bodo s svojim nastopom najlepši mestni trg spremenili v magično operno kuliso.

Tespisov voz želi operno glasbo približati širšemu občinstvu

Tudi tokrat je pod projekt podpisan dirigent društva Filarmonia, Alfredo Barchi, ki ga odlikuje bogata glasbena kariera. Študiral je oboo s prof. Ginom Sivierijem in orkestrsko dirigiranje s prof. Gianfrancom Masinijem, na odru pa koncertiral s sekstetom ”Sestetto Poulenc”. Prejel je številna priznanja na regijskem in državnem nivoju, od leta 1989 pa je tudi redni profesor na konzervatoriju “J. Tomadini”  v Vidmu.

Med njegove projekte sodi tudi »Tespisov voz«, ki želi s koncerti na najlepših trgih dežele Furlanije Julijske Krajine in na celotnem obmejnem območju italijansko operno glasbo približati širšemu občinstvu. Predvsem pa mlajšim generacijam, ki v resnici nimajo prave možnosti doživljati in gojiti visoko kulturo. Barchi si zadnjih nekaj let prizadeva projekt  pripeljati tudi v Slovenijo in na sosednjo Hrvaško.

Il carro di Tespi bo z opernimi arijami Nessun dorma letos gostoval tudi po drugih prizoriščih Furlanije Julijske krajine, in sicer v  Vidmu, Gradežu, Pordenonu, Ogleju, Gorici,  in celo v Rovinju. Projekt poleg tega že kuje načrte za prihodnje sezone, v letu 2018 se tako namerava širšemu občinstvu predstaviti z Rossinijevo opero, leto kasneje pa s »canzoni napoletane«.

Vstopnice za operni večer so še na voljo, in sicer na prodajnih mestih Eventim oziroma prek spletne strani http://www.eventim.si/si/vstopnice/nessun-dorma-koper-titov-trg-466942/event.html.