DomovNoviceUniverza na Primorskem obeležuje dve desetletji obstoja

Univerza na Primorskem obeležuje dve desetletji obstoja

KulturaNaši krajiNoviceSlovenija Preglej vse novice
Deli vsebino

17. marec predstavlja rojstni dan Univerze na Primorskem, saj je bila na ta dan, leta 2003, vpisana v sodni register. Tako letos obeležuje okrogel jubilej, 20 dopolnjenih let. Vrhunec praznovanj predstavlja slavnostna Akademija, ki je včeraj potekala v koprski slavnostni dvorani Frančiška Asiškega in na kateri so bili prisotni številni visoki gosti.

Univerza na Primorskem (UP) je v 20. letih delovanja vzpostavila pet fakultet, priključila študentske domove in knjižnico. Študij na fakultetah UP obiskuje 5.745 študentov, slaba petina je tujcev. Študij na UP bo spomladi zaključil že 20-tisoči študent.

Slavnostna govornica na slavnostni akademiji je bila Evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Mariya Gabriel, ki je poudarila: »Močne povezave med vašo univerzo in inovacijami ter osredotočenost na interdisciplinarne izzive, ki temeljijo na izzivih pri poučevanju in raziskovanju, so bili in bodo še naprej ostali ključ do vašega uspeha.«

Prisotne sta s strani UP pozdravili rektorica dr. Klavdija Kutnar in predsednica Študentskega sveta UP Katja Kosem.

»Za prihodnost UP se torej ne bojimo. Saj vsako minuto, uro, dan, mesec, leto delujemo po načelu »samo obstati ne smemo« kot pravi naša himna. To nam daje moč, da se znamo, tudi kadar se nam kaj zalomi, pobrati in doseči še boljše rezultate, kot smo jih načrtovali. To moč in trdoživost črpamo tudi iz našega imena »UP«. Torej skozi slovenski jezik, ob vedno prisotnem upanju in hotenju po izboljšanju vsega kar počnemo. In skozi angleški jezik »UP«, zavedajoč se, da moramo to početi samozavestno, s pogledom navzgor,« je dejala dr. Kutnarjeva.

Kosemova pa: »Na UP imaš možnost pridobiti neko dodano vrednost, ne pa zgolj narediti kljukico in prejeti diplomo. Univerza je dom. Ne samo za nas, ampak tudi za mednarodne študente, ki prvič pridejo v Slovenijo in si na podlagi naše univerze ustvarijo neko predstavo. No, pa tudi mi radi malo potujemo okrog. Si naberemo nove izkušnje, poznanstva, znanja, vedno pa se radi vrnemo domov – na Univerzo na Primorskem.«

Že pred več kot 25 leti so si pobudniki Univerze na Primorskem zastavili cilj, da bo univerza plemenitila slovenski in tudi srednjeevropski prostor, je ob praznovanju Univerze na Primorskem vesela prva rektorica UP in njena pobudnica Lucija Čok. Ob čestitki univerzi je za medije pohvalila njeno usmeritev v mednarodne vode.

Spomladi bo študij na Univerzi zaključil dvajsettisoči diplomant, doktorski študij pa je zaključilo 321 doktorandov. V kratkem bo za študente in profesorje zaživela univerzitetna ambulanta, vzpostavljajo psihološko pomoč in maja odpirajo univerzitetno knjižnico.

Foto: Jakob Bužan