DomovNoviceV Kubedu ustvarja filmski režiser

V Kubedu ustvarja filmski režiser

KulturaNaši krajiNovicePogovoriTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

Marec v Kubedu je v znamenju filmske umetnosti, avtor pa raziskuje lokalno okolje in odkriva »strahosanjce«, ljudi, ki jih je strah sanjati.

Umetniška rezidenca v rojstni hiši Alojza Kocjančiča v Kubedu je vsak mesec dom enemu od kulturnih ustvarjalcev oz. umetnikov, ki ima tako priložnost ustvarjanja v čudovitem istrskem ambientu. Ta mesec je svoj dom v Kubedu našel filmski režiser in skladatelj August Adrian Braatz.

Braatz je mlad ustvarjalec, ki deluje na področju filmske umetnosti. Po končanem šolanju je bil prvi asistent režije pri celovečernih filmih Martina Turka »Ne pozabi dihati«, Rahele Jagrič Pirc »Vesolje med nami« in Slobodana Maksimovića »Kapa«. Preizkusil se je tudi kot režiser, ustvaril je več videospotov, kot skladatelj glasbe se je podpisal pod več dokumentarnih filmov ter plesnih in gledaliških predstav, deluje na področju učenja mladih kot mentor filmskih delavnic, nastopa pa tudi kot DJ in radijski voditelj. Njegova filmska in glasbena dela so prepotovala vidnejše mednarodne filmske festivale.

Kot je povedal, si želi v času bivanja v Kubedu raziskati lokalno okolje in odkriti »strahosanjce« oz. ljudi, ki jih je strah sanjati. Pravi, da je tudi sam med tistimi, ki se bojijo imeti nore ideje in ambicije v življenju. Ko je dobil informacijo o možnosti bivanja in dela v Kubedu, je spet začel sanjati. V načrtu ima ustvariti poetični dokumentarni film v sodelovanju z različnimi generacijami ljudi o tem, kakšne sanje imajo, in ga opremiti z avtorsko glasbo.

V torek, 28. marca, ob 18. uri, bo v dvorani v Kubedu pogovorni večer z rezidentom, v okviru katerega bodo predstavljeni tudi nekateri njegovi kratki filmi.

Foto: Jaka Ivančič, ZMKT